Jak je to s jídlem po dobu nošení rovnátek?

Samotné nasazení rovnátek může pacientovi dočasně zvýšit citlivost zubů a dásní, což může vyžadovat krátkodobou úpravu jídelníčku. V průběhu celé léčby je pak nutné brát v potaz to, že některé druhy jídel mohou poškodit rovnátka, případně výrazně zhoršit schopnost zachovat si chrup v dobrém stavu.

Ihned po nasazení rovnátek, kdy jsou zuby a dásně citlivější, je vhodné se vyhnout citrusům, pálivým jídlům, energetickým nápojům, zmrzlině. Jakmile úvodní zvýšená citlivost odezní, je možné tyto potraviny opět zařazovat do jídelníčku.

Pokud jste se rozhodli pro léčbu klasickými fixními rovnátky, může samotná léčba být pro pacienta nepohodlná, přece jen má v ústech cizí předmět, který nemusí úplně respektovat tvar chrupu. Byla by škoda si léčbu dále znepříjemňovat:

  • Lepkavými jídly, která se snadno uchytí na rovnátkách i mezi zuby a je těžké se jich následně zbavit. Omezit zkuste žvýkačky, bonbony, sušené
  • Žvýkavé jídlo, jež opět snadno uvízne v rovnátkách či mezizubním prostoru, typicky lékořice, sušené jídlo, sladkosti.
  • Tvrdé jídlo, které má schopnost rovnátka poškodit, typicky se jedná o oříšky, tvrdé sladkosti (např. lízátka), některé druhy ovoce.

Co si naopak dopřát?

Po dobu léčby rovnátky je vhodné nahradit výše uvedené nevhodné potraviny těmito alternativami:

  • těstoviny, rýže a další obiloviny,
  • jogurty a mléčné nápoje,
  • měkké ovoce, tj. banány, meloun, borůvky, maliny, jahody apod.,
  • vařená zelenina, houby, luštěniny,
  • vejce,
  • polévky, omáčky,
  • mleté maso, ryby, maso bez kostí,
  • měkké a nelepkavé sladkosti, tj. oříškové máslo, čokoláda bez oříšků, pudink apod.

Odměnou za úpravu jídelníčku vám bude absence frustrace z jídla uvíznutého mezi zuby a v rovnátkách, poškození rovnátek a nutnosti opakovaných neplánovaných návštěv u ortodontisty. Celá léčba tak bude více snesitelná a vy se tak spíše dočkáte požadovaného výsledku.

Další tipy na snazší průběh léčby rovnátky najdete v poradně webu rovnatka.cz, viz https://www.rovnatka.cz/poradna/

Zdroj obrázku: Anton Zabielskyi / Shutterstock.com

Doporučené články