Losos patří k jídlům, které nekonzumujeme každý den. Právě proto si jeho přípravu vychutnejte se vším všudy až do konce, kdy na vašem jazýčku spočine první i poslední sousto. O tom, že ryby jsou velmi zdravé, se nemusíme dlouze rozepisovat. Losos na másle se dá připravit na mnoho způsobů. My vám přinášíme hned několik nápadů a věříme, že alespoň některý z uvedených receptů vás zaujme.
Losos na másle s rajčátky
Potřebovat budeme 1kg lososa, 4 dkg másla, rajčátka, cibuli, pepř a sůl. Omyjeme lososa a odstraníme ploutve (osobně ráda kupuji již připravenou rybu). Pokud vám však nevadí její prvotní úprava, je jen na vás, jakou variantu si zvolíte. Rybu opepříme, osolíme, potřeme máslem a vložíme do pekáčku. Obložíme na kolečka nakrájenou cibulí a rajčátky – pečeme zhruba půl hodiny. Během pečení hlídáme a poléváme vzniklou šťávou.
Losos na másle s koprem
Potřebovat budeme 4 filety losa, 4 stroužky česneku (může být i sušený nebo česneková sůl), 1 lžíci medu, l lžíci pikantní hořčice, pár kapek sojové omáčky, 3 lžíce sekaného kopru (sušený, čerstvý nebo mražený), vývar, hladkou mouku, máslo, citrón, sůl a bílý pepř.
Porce ryby si pokapeme citronem, osolíme, opepříme a posypeme koprem – poklademe plátečky másla a vložíme do trouby, kde pečeme cca 15 min podle velikosti filet.
V kastrůlku si rozhřejme lžíci másla, opečeme na něm česnek (případně přidáme do této směsi česnekovou sůl), ale čerstvý je lepší. Zasypeme lžíci hladké mouky a promícháme – nyní zalijeme trochu vývarem (200ml) a přidáme med, sojovou omáčku a hořčici. Za stálého míchání provaříme do hladké omáčky, kterou nalijeme na talíř, vložíme lososa a jako přílohu podáváme vařené brambory.
Smažený losos na másle
Tento recept je snadný a rychlý. Potřebovat budeme opět 4 filety, hladkou mouku, sůl a 150g másla. Lososa opláchneme ve studené vodě a osušíme – osolíme a obalíme v mouce. Na pánvi roztopíme máslo a lososa osmažíme dozlatova. Opět podáváme brambory. Výtečný je však i mix zeleninového salátu.