Cholesterolová dieta minimalizuje riziko infarktu

Zjištění, že máme podle lékařských testů zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi je značně nepříjemné. K tomuto faktu se pojí nutnost změnit své dosavadní stravovací návyky a přejít na dietní režim, který mnohdy lidem zachrání život.  Cholesterolová dieta je jedním z prostředků jak snížit riziko infarktu. 

Nedbání rad, pojídání tučných a nezdravých jídel bohužel končí v mnoha případech úmrtím. Rozhodně vás nechceme strašit, to jsou holá fakta. Pokud jsou výsledky opravdu špatné, předepíše lékař léky na snížení cholesterolu a nařídí změnu jídelníčku.

Cholesterolová dieta – proč je důležitá?

Vhodně sestavená dieta podpoří účinky medikamentů. Klíčové je především snížit hladinu LDL cholesterolu. Příjem zmiňovaného cholesterolu je snížit jej při dietě na 300 či 200 mg za den. Je nutné zkoumat složení tuků v jídelníčku. Obzvlášť je nutné omezit tuky živočišného původu, jako je máslo, sádlo, tučné maso a tučné mléčné výrobky.

Jak nahradit živočišné tuky?

Ideální je nahradit živočišné tuky těmi rostlinnými a dalšími produkty, jako jsou semínka a ořechy, kde jsou tuky zdravé. Navíc tyto potraviny obsahují množství omega-6 a omega-3 více nasycených mastných kyselin, které chrání cévní systém a srdce. K dalším výtečným potravinám do této diety patří i ryby, které byste měli konzumovat alespoň 2x týdně. Některé omega-3 nenasycené mastné kyseliny si lidské tělo neumí vytvořit samo, proto je vhodné dodat je organismu ve stravě. Výborná je rovněž vláknina, kterou najdete v ovoci a zelenině.

Vhodné potraviny do diety

  • Nízkotučné mléčné výrobky
  • Ovoce a zeleninu
  • Cereálie
  • Rýže
  • Celozrnné pečivo
  • Ryby
  • Kuřecí maso
  • Sója
  • Brambory
  • Ořechy a semínka

Nevhodné potraviny

  • Tučné maso
  • Uzeniny
  • Sádlo
  • Máslo
  • Smetana, šlehačka – tučné mléčné výrobky
  • Koláče, zákusky
  • Sladkosti
  • Alkohol

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *