Bílkoviny z přírody – vyměňte maso za zdravé alternativy
Bílkoviny představují velice často řešené téma, zvláště pak ve spojitosti s veganstvím. Jedná se o živiny, které potřebujeme nejen pro svaly a kosti, ale i pro správné fungování těla jako celku. Dospělý člověk potřebuje vyšší podíl bílkovin, které musí přijímat v potravě. Bílkoviny ovšem nemusíte přijímat pouze z živočišných zdrojů. My se dnes společně zaměříme na ty rostlinné.
Bílkoviny a jejich rostlinné zdroje
Největším zdrojem bílkovin rostlinného původu jsou jednoznačně luštěniny. Ve veganských jídelníčcích proto luštěniny s velkou váhou převládají.
Zdroje bílkovin:
- fazole
- cizrna
- čočka
- tempeh
- seitan
- quinoa
- černé oko fazole
- pinto fazole
- hrách
Proč vlastně potřebujeme bílkoviny?
Možná si pohráváte s otázkou, proč je přítomnost bílkovin v našem těle tak důležitá. Odborníci by vám řekli, že díky bílkovinám se naše tělo může hýbat a zároveň se dokáže bránit bacilům a virům v našem okolí. Zároveň se podílí i na dalších procesech probíhajících v našem těle, kterým je například hojení ran.
Doporučený příjem bílkovin se liší
Doporučený příjem bílkovin u dospělého člověka se může lišit. Za minimální množství denního příjmu je považována hranice 0,6g na 1kg hmotnosti. Sportovci a ti, kteří se snaží nabrat tělesnou hmotu, pak mají doporučený příjem bílkovin až okolo 2-2,25 g na kg hmotnosti. Pozor si dejte jak na nedostatečné, tak i nadměrné přijímání bílkovin, oboje může mít nepěkné následky. Pokud byste to s příjmem bílkovin přeháněli, mohli byste si zbytečně zatěžovat játra a ledviny.