Bílkoviny z přírody – vyměňte maso za zdravé alternativy

Bílkoviny představují velice často řešené téma, zvláště pak ve spojitosti s veganstvím. Jedná se o živiny, které potřebujeme nejen pro svaly a kosti, ale i pro správné fungování těla jako celku. Dospělý člověk potřebuje vyšší podíl bílkovin, které musí přijímat v potravě. Bílkoviny ovšem nemusíte přijímat pouze z živočišných zdrojů. My se dnes společně zaměříme na ty rostlinné.

Bílkoviny a jejich rostlinné zdroje

Největším zdrojem bílkovin rostlinného původu jsou jednoznačně luštěniny. Ve veganských jídelníčcích proto luštěniny s velkou váhou převládají.

Zdroje bílkovin:

  •  fazole
  • cizrna
  • čočka
  • tempeh
  • seitan
  • quinoa
  • černé oko fazole
  • pinto fazole
  • hrách

Proč vlastně potřebujeme bílkoviny?

Možná si pohráváte s otázkou, proč je přítomnost bílkovin v našem těle tak důležitá. Odborníci by vám řekli, že díky bílkovinám se naše tělo může hýbat a zároveň se dokáže bránit bacilům a virům v našem okolí. Zároveň se podílí i na dalších procesech probíhajících v našem těle, kterým je například hojení ran.

Doporučený příjem bílkovin se liší

Doporučený příjem bílkovin u dospělého člověka se může lišit. Za minimální množství denního příjmu je považována hranice 0,6g  na 1kg hmotnosti. Sportovci a ti, kteří se snaží nabrat tělesnou hmotu, pak mají doporučený příjem bílkovin až okolo 2-2,25 g na kg hmotnosti. Pozor si dejte jak na nedostatečné, tak i nadměrné přijímání bílkovin, oboje může mít nepěkné následky. Pokud byste to s příjmem bílkovin přeháněli, mohli byste si zbytečně zatěžovat játra a ledviny.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *