Že je celer velmi zdravá zelenina, asi tušíme úplně všichni. V našem jídelníčku ale není zastoupen v takové míře, jak by si zasloužil. A to je škoda. Do velké míry za to může jeho specifické aroma, které někomu tak nějak nevoní. Řada lidí ho “snese” jen v polévce a ve svíčkové. Přitom takový salát z celeru je nejen zdravý, ale může být i dobrý.
Řapíky a listy celeru důležité minerály ( fosfor, železo, zinek, vápník, sodík, hořčík a jód), vitamin C, B1, B2 a provitamin A. Působí antibakteriálně a antimykoticky. V celerové bulvě najdete vitaminy B1, B2, B3 i C, provitamin A, minerální látky, sacharidy, pektin a vlákninu.
Celer upravuje funkci žaludku, napomáhá snižovat cholesterol v krvi a podporuje detoxikaci organismu. Působí močopudně, takže odvádí přebytečnou vodu z těla, snižuje překyselení žaludku, tedy i pálení žáhy, působí proti některým alergiím. Celer je prostě hotový zázrak přírody, který bychom rozhodně neměli zavrhovat.
Recept na salát z celeru a šunky
Na salát budete potřebovat celer, pokud možno syrový, protože obsahuje víc vitamínů, než tepelně opracovaný. Jestli ale syrový celer nejíte, zkuste si ho chvilku povařit v sladkokyselém nálevu nebo rovnou použijte sterilovaný celer ze sklenice.
Suroviny:
- 1 menší bulva celeru (cca 400 g)
- 1 šalotky (lahůdková cibulka nebo pórek)
- 200 g kvalitní šunky (může být od kosti)
- 200 g majonézy
- 200 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany
- šťáva z 1 citronu
- sůl, pepř
Z majonézy, jogurtu a citronové šťávy si vymíchejte dresink. Do něj přidejte najemno nastrouhaný celer, nakrájenou šalotku a šunku. Dochuťte solí a pepřem. Jestliže potřebujete snížit příjem tuků, nahraďte majonézu kelímkem sýru cottage nebo si připravte dresink jen z odtučněného jogurtu.
Do salátu připraveného podle základního receptu můžete přidat:
- jemně nastrouhanou mrkev nebo jablko
- nasekané vařené vejce
- salátovou okurku a rajče
- několik lžic sterilované cukrové kukuřice nebo hrášku
- na kostičky nakrájenou kapii
Variant je mnoho a jistě vám budou chutnat všechny.