Mleté maso mnoho lidí nerado používá s tím, že se tváří lacině a obyčejně, oproti steaku či roštěné. Ovšem není nejmenší důvod odsouvat mleté maso na vedlejší kolej. Je klíčovou součástí mnoha chutných receptů včetně lasagní. Mleté maso je výtečné nejen pro svou intenzívní chuť, ale i velmi jemnou strukturu. Lasagne patří k oblíbeným italským lahůdkám, kde spojení těstovin a mletého masa přináší opravdové potěšení chuťovým pohárkům.
Potřebné ingredience
- ½ kg mletého masa
- ½ l rajské šťávy
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- Jedno balení těstovin lasagne
- Pepř, sůl
- Bazalka, muškátový oříšek
- Mléko
- Sýr
- Máslo
- Mouka
- Olej
Postup přípravy
- Česnek a cibuli si nasekáme na drobno a osmažíme na oleji. Poté přihodíme mleté maso, které rozdrobíme. Smažíme zhruba 10 minut, pak přilijeme rajskou šťávu, přidáme sůl, pepř, bazalku a dusíme dalším 15 minut.
- Na másle si osmahneme mouku a za stálého míchání přilijeme postupně mléko a vytvoříme bešamel – dokud nezhoustne.
- Nastrouháme si sýr a do zapékací misky, kterou vymažeme máslem či olejem vkládáme suroviny v takovémto pořadí: lasagne, mleté maso, bešamel a strouhaný sýr. Vrstvení opakujeme až do vyplnění zapékací misky. Úplně horní vrstvu tvoří lasagne, dáme na ně trochu másla a posypeme sýrem. Pečeme 35 – 45 minut při 160 stupních.
Náš tip:
Pro zpestření lasagní lze do základu k masové směsi přidat i zelenina, houby a podlévat červeným vínem. V tomto ohledu se fantazii žádné meze nekladou. Recept se dá vylepšit a zjednodušit i přidáním hotové Boloňské omáčky, která se s oblibou používá také ke špagetám. Co se lasagní týče, prodávají se dva druhy. Jeden se musí před použitím uvařit – práce je s nimi složitější. Druhý druh ačkoliv se zdá tvrdý – během zapékaní změkne.