Bezové keře nás zaujmou dvakrát do roka: poprvé, když se na jaře nádherně zahalí do bílých kvítků, z nich si můžeme vyrobit velmi dobrou a velmi zdravou šťávu. Na podzim se tento, jinak nenápadný keř obsype drobnými černými bobulemi – bezinkami. Jejich přínos pro naše zdraví je také hodně významný.
Bezinky pomáhají při léčbě nachlazení, různých bolestí, například hlavy, uší nebo zubů, při rýmě, zácpě a při mnoha dalších potížích. Proto nepřekvapí, že už naše babičky dělávaly z plodů černého bezu řadu dobrot: marmelády, rosoly, kompoty, sirupy i likéry.
Bezinkový sirup
- 2 kg bezinek
- 60 dkg pískového cukru
- 3 citrony
Zralé bezinky otrháme ze stopek, přebereme a propláchneme, mírně zalijeme vodou a podusíme. Prolisujeme přes cedník, sirup zahřejeme, vmícháme do ní cukr a šťávu z citronů a krátce povaříme. Plníme do sklenic, uzavřeme víčkem a sterilujeme 30 minut při 80°C.
Bezinková marmeláda s jablky a hruškami
Plody bezu se výborně kombinují s dalším podzimním ovocem. V tomto případě použijeme jablka i hrušky. Budeme potřebovat:
- 50 dkg bezinek
- 25 dkg jablek
- 25 dkg hrušek
- 50 dkg želírovacího cukru
- citronová kůra
- špetka muškátového oříšku
Bezinky opereme a otrháme. Jablka i hrušky oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Vše dáme do hrnce, mírně podlijeme vodou a uvedeme do varu. Vaříme asi 10 minut, nakonec přidáme želírovací cukr a necháme ho rozpustit. Horkou marmeládu plníme do skleniček a necháme vychladnout. Můžete sterilovat cca 20 minut při 85°C, ale není to nutné.
Bezinkový likér
Na zdravý a moc dobrý likér si připravte:
- 2 litry bezinek
- 75 dkg cukr krystal
- 1 vanilkový cukr
- 2 rovné lžíce instantní kávy
- 1/2 litru rumu
Oprané bezinky zalijeme jedním litrem vody a vaříme doměkka. Pak je prolisujeme, zasypeme cukrem a za stálého míchání vaříme ještě asi 15 minut. Pak přidáme vanilkový cukr, kávu a necháme naposledy přejít varem. Necháme vychladnout, přilijeme rum, přecedíme a slijeme do lahví.