Proč zařadit rukolu do vašeho jídelníčku

Ještě předtím, než jsme začali ve velkém ochutnávat italskou kuchyni, byla pro nás rukola celkem neznámá. Tak trochu se podobá lístkům pampelišky, s ní ale nemá nic společného. Rukola (Rucola selvatica) je listová zelenina, patřící do čeledi brukvovitých rostlin, stejně jako kapusta, brokolice či kedlubny, a používá se do salátů i do vařených jídel, například do plněných těstovin, na pizzu a podobně.

Tato celkem nenápadná rostlinka ale v sobě skrývá i řadu zdraví prospěšných látek. Kromě vody a vlákniny obsahuje vitamíny C, A, E, K a některé vitamíny skupiny B, bílkoviny, malé množství sacharidů, chlorofyl, vápník, hořčík, železo, zinek, draslík, fosfor, sodík, mangan selen, měď, betakaroten a lutein.

Zdravotní benefity rukoly

Nenápadná rukola je velkým dodavatelem antioxidantů, na něž se vážou volné radikály v organismu. Tím se zastavuje oxidační stres a velmi posiluje imunita. Imunitu posiluje především vitamín C, karotenoidy či obsah mědi, díky níž se v těle lépe tvoří bílé krvinky.

Pro zdravý kardiovaskulární systém je prospěšný obsah draslíku a hořčíku. Správná hladina těchto minerálů v organismu je nesmírně důležitá. Rukola umí upravit hladinu cukru v krvi, díky luteinu působí preventivně na zrak. Díky obsahu sloučeniny s názvem sulforaphane se řadí rukola dokonce mezi rostliny působící preventivně na rakovinné bujení v organismu.

Rukola a hubnutí

Nevíte, co zařadit do jídelníčku, aby se vám dařilo hubnout? Jednou z úžasných potravin na hubnutí je právě rukola. Má jen velmi málo kalorií, přitom velkou výživovou hodnotu a také spoustu vitamínů a antioxidantů, které jsou při hubnutí důležité. Obsah sacharidů je u této zeleniny dost nízký, za to je bohatá na vlákninu, která rychleji navozuje pocit nasycení. A také bílkoviny jsou pro spalování tuku dost významné, navíc pomáhají při tvorbě svalové hmoty.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.