Proč jíst rajčata?
Rajčata – jinak i rajská jablíčka – představují jeden z nejoblíbenějších druhů zeleniny. Svou popularitu si u lidí získávají nejen pro svou výbornou chuť či různorodé využití v kuchyni, ale především pro své pozitivní účinky na naše zdraví. Ačkoli to možná nevíte, rajčata jsou využívána jako léčivá rostlina například při fytoterapii a svými účinky se hrdě rovná i homeopatii. Jestliže i vy této krásně červeně zbarvené zelenině přicházíte na chuť, rádi ji při vaření používáte a objevujete další a další možnosti pro jeho využití, pak si určitě přečtěte dnešní článek!
Rajčata jsou bohatá na vitamíny
Vitamíny jsou pro naše zdraví, dostatečně odolnou imunitu a celkové fungování organismu velice důležité a rozhodně bychom jejich přítomnost neměli podceňovat. Obrovskou dávku vitamínů vám dopřejí pravě rajská jablíčka, která jsou vitamíny doslova nabitá. Obsahují totiž:
- vitamíny skupiny B
- vitamín C
- vitamín D
- vitamín E
Další látky obsažené v rajčatech:
- zinek
- selen
- fosfor
- vápník
- železo
5+1 důvod proč jíst rajčata
I přes potvrzená fakta, že rajčata skutečně našemu zdraví prospívají, se jim hodně lidí vyhýbá a ze svého jídelníčku je vědomě vylučují. A to je špatně, vždyť rajská jablka chutnají skvěle, jsou bohaté na tělu prospěšné látky a dělají mnoho užitečných věcí pro naše zdraví. Proč tedy jíst rajská jablíčka?
Důvod první: prevence rakoviny
Rakovina je nemoc, která dokáže vystrašit úplně každého. Vědci se shodují na tom, že konzumace rajčat snižuje riziko vzniku tohoto onemocnění, za což mohou obsažené látky – především pak lykopen. Konzumace rajčat proto funguje jako prevence rakoviny prostaty nebo tlustého střeva.
Důvod druhý: hubnutí
Věděli jste, že díky rajčatům můžete napomoci svému hubnutí? Není se tak čemu divit, že jsou rajčata obsahem drtivé většiny nízkokalorických receptů a pokrmů, které jsou doporučovány v době, kdy se snažíte o redukci tělesné hmotnosti.
Důvod třetí: snížení rizika srdečních onemocnění
Dalším dobrým důvodem, proč si rajská jablíčka zařadit do svého jídelníčku, je odborníky potvrzená schopnost snížit riziko vzniku srdečních onemocnění a to až o 29%!
Důvod čtvrtý: vyvážení cholesterolu
Problémy s vysokým cholesterolem má v současné době, kdy na každém druhém rohu potkáte fastfood nebo podobně založený stánek, stále více lidí bez ohledu na pohlaví nebo věk. Budete-li se dopovat rajčaty, pomůžete tak vašemu tělu nastolit rovnováhu hladiny cholesterolu.
Důvod pátý: lepší zrak
Možná vás překvapí, že rajská jablka napomáhají i našemu zraku! Díky vysokému obsahu betakarotenu a již zmíněného lykopenu chrání oči před degenerativními chorobami.