Bulgur si oblíbily ženy, které mají rády rychle uvařeno. A také všichni, kdo se snaží jíst zdravěji. Bulgur je v tomhle ohledu velmi zajímavá surovina a do jídelníčku rozhodně patří.
Co je vlastně bulgur? Jedná se o předvařená nadrcená zrna pšenice, která jsou významným zdrojem řady důležitých živin. Kromě sacharidů, bílkovin a vlákniny obsahuje bulgur provitamin A, vitaminy skupiny B, E a K, z minerálů hlavně železo, hořčík, draslík, vápník, fosfor a selen. Pravidelná konzumace bulguru čistí střeva, posiluje imunitní systém, nervový systém, trávicí trakt i metabolismus, snižuje chutě na sladké a normalizuje hladinu cukru v krvi.
Příprava bulguru je jednoduchá
Základní příprava opravdu není nic složitého, stačí ho zalít dvojnásobným množstvím vařící vody, přikrýt pokličkou a nechat 25 – 30 minut bobtnat. Potom se bulgur odkryje a vidličkou nebo lžící hezky načechrá a je hotovo. Takto připravený bulgur můžete dál použít například do salátů nebo jako přílohu.
Tabbouleh
Asi nejznámějším salátem z bulguru je libanonský tabbouleh. Na něj potřebujete:
- 150 g bulguru
- 4 rajčata
- 1 salátová okurka
- 1 – 2 papriky
- 100 g oliv
- 1 stonek máty
- panenský olivový olej
- sůl, pepř
Bulgur připravíme podle základního předpisu a necháme vychladnout. Rajčata, okurky, papriky, olivy pokrájíme na malé kousky, mátu nasekáme a v misce vše i s bulgurem promícháme. Přidáme sůl, pepř a olej, znovu promícháme a dáme vychladit. Tento pokrm je ideální v horkých letních dnech.
Bulgur s lilkem
Tento středomořský recept vás jistě nadchne svou neobvyklou chutí. Potřebujete:
- 2 ks lilku
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 plechovku drcených rajčat
- 250 g bulguru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- mleté nové koření
- 200 g hustého bílého jogurtu
- 1 citron
- asi 10 lístků máty
- sůl, pepř (nejlépe čerstvě mletý)
Lilky podélně rozkrojte a nakrájejte na plátky asi 3 cm široké. Promíchejte je v míse se 4 lžícemi oleje a se solí, rozložte je na plech s pečícím papírem a pečte do měkka v troubě vyhřáté na 200 °C.
Cibuli nakrájejte na tenké plátky a osmahněte na zbylém oleji. Když je cibule měkká, přidejte podrcený česnek a nové koření, potom vmíchejte rajčata a rajčatový protlak, osolte a podlijte vodou (asi 400 ml). Duste asi 12 minut, potom odstavte z kamen a vmíchejte bulgur.
Než bulgur nabobtná, připravíte si v míse citronový dip. Z citronu nastrouháte kůru a vymačkáte šťávu a vmícháte do jogurtu spolu s lístky máty naseknými na jemno. Bulgur rozdělte na talíře, poklaďte lilkem a ozdobte jogurtovým dipem.