Banánové lívance – příprava chutného dezertu

Banánové lívance jsou ideální snídaní či svačinkou, když vás honí mlsná, ale vyhýbáte se bílému cukru. Můžete je naprosto bez výčitek zařadit i do redukční diety, protože neobsahují ani bílou mouku. A jako ten největší bonus přidejme fakt, že banány jsou nutričně velmi užitečné.

Banán je zdraví velmi prospěšný, především pro svůj obsah minerálů, jako je draslík, hořčík, mangan a měď. Navíc je lehce stravitelný a dokáže dobře zasytit, takže se doporučuje při potížích se zažíváním. Rezistentní škrob (více ho je v méně zralých banánech) tělo neumí strávit, dostává se tedy až do tlustého střeva, kde se stává potravou pro tělu prospěšné bakterie. 

Zdravé banánové lívance

Na tento recept budete potřebovat jen několik ingrediencí. Z uvedeného množství vytvoříte asi 10 lívanečků.

Suroviny:

  • 2 zralé banány (cca 200 g)
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 3 vajíčka
  • 1 velká lžíce bílého jogurtu
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • máslo nebo olej na smažení

Jak připravíte banánové lívance:

Příprava banánových lívanců je neskutečně jednoduchá. Oloupané banány nakrájíte na kousky, dáte do mixéru, přidáte všechny ostatní ingredience a rozmixujete. Použití opravdu hodně zralých banánů je důležité, čím sladší budou banány, tím sladší budou výsledné lívanečky.

Hotové těsto by mělo být “tak akorát”, tedy ani příliš řídké, ani hodně husté. Mělo by jít pohodlně nalít na pánvičku. Do řídkého těsta přidejte trochu ovesných vloček a ještě jednou promixujte. Do hustého těsta můžete přidat ještě trošku jogurtu. 

Na středním plameni si rozpalte kousíček másla nebo trošku oleje a nalijte část těsta (asi tolik, aby pokrylo dno, ale výsledný lívanec by neměl být moc silný). Opečte lívance z obou stran pěkně do zlatova a podávejte přelité javorovým nebo ovocným sirupem, rozpuštěnou čokoládou nebo zdobené ovocem a šlehačkou.

Diskuze je uzavřena.