Banánové lívance, které potěší i toho nejmenšího

Lívance patří k tradičním moučníkům a řada z nás si jimi zpestřuje například nedělní snídani. Jenže ty klasické kynuté jsou docela pracné a jejich příprava trvá příliš dlouho, než aby na ně vydržela hladová rodinka počkat. Banánové lívance jsou hotové rychle, nemusí kynout a zbaští je i ten nejvybíravější strávník.

Banánové lívance doporučujeme připravit také všem, kdo odmítají ranní ovesné vločky v podobě müsli nebo kaše. Jestliže totiž připravíte banánové lívance podle zdravějšího předpisu, nahradíte mouku mletými ovesnými vločkami. Takže je do jídelníčku vybíravého člena rodiny vpašujete, aniž by to tušil. A o tom, jak důležité jsou ovesné vločky pro naše zdraví, není nutné nic psát. 

Stejně zdravé pro náš organismus jsou banány. Díky velkému množství draslíku jsou prospěšné především pro naše srdce, je ale také plný jednoduchých cukrů, které rychle dodají tělu energii a působí také jako přírodní antacidum proti překyselení žaludku. A jak připravit ty lívance?

Recept na banánové lívance

Na tuto zdravou pochoutku si připravte:

  • 2 vejce
  • 2 – 3 zralé měkké banány 
  • 1 hrnek ovesných vloček (mohou být i jáhlové, špaldové nebo jiné)
  • 1 hrst kokosu
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • špetka skořice
  • olej na opékání

Jestli máte doma blender, jediné, co musíte udělat, je naházet do něj všechny suroviny a rozmixovat je spolu. Pokud ne, pokračujte zdlouhavější cestou:

Vločky a případně i kokos umizujte v mixéru na mouku a nasypejte je do misky. Přimíchejte do nich prášek do pečiva a trošku skořice. Banány oloupejte, rozmačkejte vidličkou a přidejte je do misky k vločkám a kokosu. Přidejte vejce a vymíchejte vidličkou nebo metličkou hladké těsto. Jestli bude těsto hodně husté, přidejte trošku mléka. 

Lívanečky smažte na oleji obvyklým způsobem v lívanečníku nebo v malé pánvičce. Podávat je můžete pokapané javorovým sirupem, kakaovým topingem nebo kysanou smetanou. Zdobte kousky banánu i jiným ovocem podle chuti.

Doporučené články