2 skvělé recepty s kuskusem

Kuskus je jemnozrnná těstovina vyráběná ze semoliny – druhu tvrdé bílé pšenice – která má v kuchyni různorodé využití. Jeho původ je v severní části Afriky a Blízkém východu, odkud se postupem času v instantní variantě rozšířil do celého světa. Nejenže se s ním dá v kuchyni doslova kouzlit, ale především je oblíbený pro obsah bohatý na vlákninu, uhlohydráty, bílkoviny, vápník, železo, fosfor a v neposlední řadě i vitamíny. Mimo to obsahuje jen minimum tuku, díky čemuž se řadí mezi dietní pokrmy, na kterých si mohou bez výčitek svědomí pochutnat ti, jenž si hlídají svou váhu.

2 výtečné recepty, kde kuskus hraje hlavní roli!

Chcete si kuskus připravit – jeho příprava je mimochodem opravdu jednoduchá – ale chybí vám inspirace? Pak vyzkoušejte jeden z našich receptů, které jsme pro vás ukryli do dnešního článku!

1. Zeleninový kuskus se sýrem

Pokrm vhodný jako vydatná svačina nebo lehká večeře.

Potřebujete:

  • 150 g eidamu
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 okurek
  • 2 barevné papriky
  • 200 g celozrnného kuskusu
  • 1/2 kostky zeleninového bujonu

Postup:

Kuskus dejte do misky, zasypte rozdrobeným bujonem a zalijte horkou vodou dle přiloženého návodu. Poté přidejte olivový olej a kuskus přikryjte pokličkou. Nechte jej  15 minut odpočinout a nabobtnat. Zeleninu si mezitím očistěte a nakrájejte na kostičky. Eidam nakrájejte na drobné kousky. Až bude kuskus hotový, smíchejte jej se zeleninou a sýrem. Podávat lze jak v teplé, tak i studené podobě.

2. Oříškový kuskus

Jídlo připravené na sladko, na kterém si pochutnají jak malí, tak i velcí.

Potřebujete:

  • 2 lžíce medu
  • 200 g kuskusu
  • 2 hrstičky vlašských ořechů
  • kousek másla
  • 3 lžíce mletých vlašských ořechů
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 2 hrstičky rozinek
  • 1 hrstičku kokosových plátků
  • skořici

Postup:

Kuskus nasypte do misky, zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut odpočívat a nabobtnat. Mezitím nasekejte vlašské ořechy a vymačkejte šťávu z citronu. Poté ke kuskusu přidejte kousek rozpuštěného másla, 2 lžíce medu a citronovou šťávu. Přidejte rozinky, nasekané vlašské ořechy, kokosové plátky a na závěr dochuťte skořicí. Aby byla chuť ještě intenzivnější, přidejte namleté oříšky a dobře promíchejte.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *