Kuskus je jemnozrnná těstovina vyráběná ze semoliny – druhu tvrdé bílé pšenice – která má v kuchyni různorodé využití. Jeho původ je v severní části Afriky a Blízkém východu, odkud se postupem času v instantní variantě rozšířil do celého světa. Nejenže se s ním dá v kuchyni doslova kouzlit, ale především je oblíbený pro obsah bohatý na vlákninu, uhlohydráty, bílkoviny, vápník, železo, fosfor a v neposlední řadě i vitamíny. Mimo to obsahuje jen minimum tuku, díky čemuž se řadí mezi dietní pokrmy, na kterých si mohou bez výčitek svědomí pochutnat ti, jenž si hlídají svou váhu.
2 výtečné recepty, kde kuskus hraje hlavní roli!
Chcete si kuskus připravit – jeho příprava je mimochodem opravdu jednoduchá – ale chybí vám inspirace? Pak vyzkoušejte jeden z našich receptů, které jsme pro vás ukryli do dnešního článku!
1. Zeleninový kuskus se sýrem
Pokrm vhodný jako vydatná svačina nebo lehká večeře.
Potřebujete:
- 150 g eidamu
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 okurek
- 2 barevné papriky
- 200 g celozrnného kuskusu
- 1/2 kostky zeleninového bujonu
Postup:
Kuskus dejte do misky, zasypte rozdrobeným bujonem a zalijte horkou vodou dle přiloženého návodu. Poté přidejte olivový olej a kuskus přikryjte pokličkou. Nechte jej 15 minut odpočinout a nabobtnat. Zeleninu si mezitím očistěte a nakrájejte na kostičky. Eidam nakrájejte na drobné kousky. Až bude kuskus hotový, smíchejte jej se zeleninou a sýrem. Podávat lze jak v teplé, tak i studené podobě.
2. Oříškový kuskus
Jídlo připravené na sladko, na kterém si pochutnají jak malí, tak i velcí.
Potřebujete:
- 2 lžíce medu
- 200 g kuskusu
- 2 hrstičky vlašských ořechů
- kousek másla
- 3 lžíce mletých vlašských ořechů
- 1 lžíci citronové šťávy
- 2 hrstičky rozinek
- 1 hrstičku kokosových plátků
- skořici
Postup:
Kuskus nasypte do misky, zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut odpočívat a nabobtnat. Mezitím nasekejte vlašské ořechy a vymačkejte šťávu z citronu. Poté ke kuskusu přidejte kousek rozpuštěného másla, 2 lžíce medu a citronovou šťávu. Přidejte rozinky, nasekané vlašské ořechy, kokosové plátky a na závěr dochuťte skořicí. Aby byla chuť ještě intenzivnější, přidejte namleté oříšky a dobře promíchejte.