Recepty

Recept na špenátové gnocchi

Asi znáte bramborové gnocchi, které jsou běžně k dostání ve většině supermarketů. Dají se kombinovat se smetanovo-sýrovou omáčkou, kuřecím masem, můžete si je dár i s rajčatovou omáčkou, se slaninou, prostě na mnoho způsobů. Možná jste je zkusili i se špenátem a dalšími ingrediencemi, ale zkusili jste si udělat přímo špenátové gnocchi?

Připravit si “ňoki” na zeleno se špenátem, není nic složitého, chce to jen čerstvý nebo mražený špenát a ostatní ingredience na těsto. To nejjednodušší připravíte smícháním rozmrženého špenátového protlaku s cca 500 g polohrubé mouky, 1 – 2 vejci a se solí. Z vzniklého těsta odkrajujete nočky do hrnce s vařící se osolenou vodou. Vybrala jsem si pro vás ale trochu zajímavější recept na špenátové gnocchi, s tvarohem.

Špenátové gnocchi s ricotou

Na tuhle dobrotu budete potřebovat:

  • 200 g čerstvého nebo mraženého špenátu (listy, nikoli protlak)
  • 125 g ricoty (nebo tučného měkkého tvarohu)
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • cca 80 g hladké mouky
  • sůl

Listy špenátu spařte horkou vodou a nasekejte je na drobno. Dejte je do mísy, přidejte tvaroh, mouku, vejce, prolisovaný nebo podrcený česnek, osolte a spojte vše do tužšího těsta. Z těsta si připravte noky (jako kuličky velikosti vlašského ořechu nebo ve tvaru podlouhlých šištiček) a nechte je asi půl hodiny v lednici odpočinout.

Potom si dejte vařit vodu ve větším hrnci, osolte ji a v ní noky uvařte. Že jsou hotové, zjistíte, že vyplavou na hladinu. Potom je ještě minutku povařte a děrovanou naběračkou vyndejte.

Podávat je můžete různě. výborné jsou jen posypané parmazánem a s kapkou olivového oleje, kdy vynikne jejich jemně tvarohová chuť. Podávat je můžete se smetanovo-sýrovou omáčkou, případně i s kousky kuřecího prsa. Nebo si je naservírujte posypané osmaženou slaninou a promíchané se žloutky “a la carbonara” a miskou salátu z rukoly a balsamica.

Předchozí článekDalší článek