Připravte zdravé cuketové placky

Zdravý životní styl je v poslední době hodně skloňované slovní spojení. Zvlášť před létem, kdy se všichni snaží shodit svá zimní kila a dostat se zpět do formy, aby v plavkách vypadali dobře. Jedním ze způsobů, jak zhubnout a cítit se lépe, je změna jídelníčku. Zařaďte do něj více zeleniny a bílkovin. Skvělá je například cuketa. 

Cuketu můžeme připravit na slano i na sladko. Je skvělá do moučníků, můžeme zapéct, grilovat, dusit nebo ji připravit jako přílohu. Z cukety se dají pomocí speciálního strojku připravit špagety a se správně dochucenou omáčkou je úžasná.

Cuketa je nízkokalorická, má velmi malý obsah sacharidů a mnoho vody (až 90 %). Je také bohatá na vitamíny, především vitamín C, B2 a B6. Je také skvělým zdrojem manganu a draslíku.

Cuketové placky – recept

Pokud máte doma cuketu větších rozměrů, připravte si z ní zdravé cuketové placky. Připomínají naše tradiční bramboráky a chutí jsou opravdu srovnatelné, jsou jen o dost zdravější.

Co budete potřebovat:

  • 400 g cukety
  • 2 vejce
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • sůl
  • pepř
  • 2 stroužky česneku
  • špetka majoránky
  • lžíce oleje

Jak budete postupovat

200 g cukety si nastrouhejte na hrubém struhadle a 200 g na jemném. Přidejte půl lžičky soli a nechte cuketu půl hodiny odpočinout (vypotit). Poté slijte z cukety vodu, přidejte všechny ostatní suroviny: celozrnnou mouku, vajíčka, prolisovaný česnek, majoránku a pepř a vše promíchejte. Pokud bude těsto příliš tuhé, přilijte trochu mléka, pokud naopak příliš řídké, nasypejte ještě trošku mouky. Na pánvičku dejte lžíci rostlinného oleje a nechte rozpálit. Pomocí polévkové lžíce nabírejte těsto z mísy. Dejte několik hromádek těsta na pánev v dostatečné vzdálenosti od sebe a rozplácněte je na placky. Smažte z obou stran delší dobu, cuketa se  dozlatova díky velkému obsahu vody opéká déle. Podávejte  samostatně jako chuťovku nebo jako přílohu, například k masové směsi. 

Mohlo by se Vám také líbit

Diskuze je uzavřena.