Recepty

Recept na rychlou bábovku

V každé čerstvě upečené bábovce je kus nostalgie. Je vzpomínkou na nedělní odpoledne u babičky, svátečně prostřený stůl a křehký čajový servis. Je milým zastavením v hektickém běhu života. A přitom její příprava není nijak složitá.

Bábovku si můžete udělat šlehanou, třenou nebo kynutou a jistě bude každá výborná. Současný trend ale dává přednost rychlé nekomplikované přípravě, proto se oblibě těší recepty na bábovky hrnkové.

Rychlá bábovka

Hrnková bábovka nevyžaduje ani žádné vážení ani složitou přípravu. V podstatě jen všechny suroviny v míse smícháte a nalijete do formy vymazané máslem a vysypané jemnou strouhankou. 

Suroviny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva

Bábovka se peče v troubě vyhřáté na 200° C asi 45 minut. Samozřejmě záleží tvaru formy, pokud je vyšší, bude potřebovat ještě nějaký čas navíc. To, že je bábovka upečená, poznáte zapíchnutím špejle do nejhlubšího místa. Pokud ji vyndáte suchou je bábovka hotová. Nechte ji ve formě zchladnout a poté ji vyklopte na talíř. Před podáváním ji nezapomeňte poprášit cukrem.

Bábovka pokaždé jinak

Tento základní recept si můžete vylepšit tím, co doma najdete, a vytvořit si tak pokaždé jiný moučník. Do těsta můžete nastrouhat jablko a přidat trošku skořice, můžete do ní zamíchat kakao a perníkové koření, rozinky namočené v rumu a trochu strouhané citronové kůry, nebo jen zamíchat půl hrnku mletých ořechů a upéct si výbornou ořechovou bábovku. Ze základního těsta si můžete připravit i mramorovou bábovku, v takovém případě si rozdělíte těsto na poloviny a jednu obarvíte kakaem. Pak je střídavě vrstvíte do formy.Hotovou bábovku také můžete potřít rozpuštěnou čokoládou, citronovou, rumovou nebo třeba kávovou polevou. Úplně luxusní moučník pak vytvoříte, jestliže bábovku navrchu potřete slabou vrstvou máslového krému a potáhnete marcipánem.

 

Předchozí článekDalší článek