Recepty

Nakládaná červená řepa

Snad každý ví, že červená řepa je velice zdravá a pro organismus prospěšná. Řepa má detoxikační účinky, zlepšuje činnost mozku a má pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém. Obsahuje vitamín B a C, provitamín A – karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, železo, zinek, kyselinu listovou, cenné stopové prvky cesium, rubidium a jiné další důležité nutrienty. Taková zelenina by neměla chybět v jídelníčku po celý rok nikomu z nás. 

Jako nejlepší uskladnění a příprava ke konzumaci se nabízí naložit si červenou řepu do sladkokyselého nálevu, abyste ji měli stále po ruce. Využít ji můžete místo salátu k obědu, případně na přípravu dalších skvělých jídel. Bohužel, někteří bojují se vzpomínkami na školní jídelnu a nakládané červené řepě se vyhýbají. Zkuste si s námi řepu připravit tak, aby byla opravdu chutná.

Co budete potřebovat na nálev:

  • 1 l octa
  • 2 l vody
  • 12 g fenyklu
  • 12 g kmínu
  • 8 g anýzu
  • 45 dkg cukru krupice
  • 10 dkg soli
  • 8 kg červené řepy
  • zavařovací sklenice

Jaký je postup:

V první řadě si připravíte nálev. Veškeré ingredience na něj vařte v hrnci přibližně 5 minut a nechte odstát i s kořením, nejlépe do druhého dne, aby se uvolnily chutě koření. Peď přijde řada na řepu. Tu si umyjeme a dejte ji ve slupce vařit. Vaří se přibližně 40 až 60 minut, podle toho jak velkou řepu máte. Dejte si pozor aby zelenina nebyla rozvařená. Po uvaření řepu spaříte studenou vodou a oloupete. Krájet ji můžete na kostičky,plátky či hranolky, rozhodnutí je zcela na vás. Nakrájenou řepu rozdělte do připravených sklenic.

Připravené sklenice zalijte nálevem, který nejprve přecedíte a tím ho zbavíte veškerého koření. Sklenice pořádně uzavřete a sterilizujte při teplotě 80 stupňů přibližně 20 minut. Po uplynutí doby sklenice vyndejte, otočte víčkem dolů, aby se nám ještě ztáhly a nechte vychladnout.

 

Předchozí článekDalší článek