Polenta: Jak ji správně připravit a využít v kuchyni?

Italové polentu milují. Je to jejich kulinářské zlato a dokáže jim plně nahradit jakékoliv pečivo. Dokážou z ní udělat pizzu, dát ji do koláčů, připravují z ní knedlíčky či podávají jako přílohu k masu. Polentu si dělají i na sladko.

Polenta je hustá kaše z kukuřičné mouky, která se dá jíst samotná nebo z ní můžete udělat další pokrm. Dřív se vařila i polenta pohanková i jiná, dnes je ale nejrozšířenější právě kukuřičná. Její velkou výhodou je, že neobsahuje lepek, takže ji mohou jíst i lidé s celiakií. Navíc obsahuje množství vlákniny, bílkovin, vitamíny skupiny B a mnoho minerálů, např. železo, selen, zinek, hořčík atd. Její přínos pro lidský organismus je jasný.

TIP: Začnete ráno se zdravou ovesnou kaší

Jak uvařit polentu

Základní surovinou na přípravu polenty je kukuřičná mouka. Podle toho, na co polentu vaříte, se bude lišit poměr, v jakém ji smícháte s vodou. Jestliže ji chcete jíst jako kaši, smícháte mouku s vodou nebo mlékem v poměru 1 : 10, tedy 100 gramů mouky na litr tekutiny.

Postup:

Do hrnce nalijeme vodu nebo mléko (může být půl na půl), osolíme a přivedeme k varu. Přisypeme kukuřičnou mouku a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.

Jestliže chcete polentu dál zpracovávat, například na přípravu knedlíků nebo ji grilovat a podávat jako přílohu k masu, je třeba uvařit kaši mnohem tužší. Pro tento způsob využití smíchejte polentu s vodou v poměru 1 : 6. Vaříte stejným způsobem.

Jak využít polentu v kuchyni

Polentovou kaši buď necháte vychladnout a potom krájíte na plátky jako přílohu (můžete ji grilovat), nebo z ní vytvoříte knedlíky, které ještě dovaříte na páře, případně ji nalijete ještě horkou do dortové formy, přidáte další ingredience a upečete z ní korpus na koláč nebo dort.

Využití polenty je opravdu mnoho a receptů na dobroty z ní je ještě víc. A protože je rozšířená nejen v Itálii, ale i na Balkáně, můžete ji například ochutnat v Rumunsku jako mamaligu, v Bulharsku jako kačamak a podobně. Například právě bulharská varianta – zapečená se škvarečky sádla a s balkánským sýrem – stojí za ochutnání.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.