Recept na meduňkový sirup

Domácí sirupy si opět získávají velkou oblibu. je to hlavně tím, že se snažíme mít pod kontrolou vše, co jíme a pijeme. Mezi žádané domácí sirupy patří také meduňkový sirup na spaní.

Pokud si pěstujete meduňku na zahrádce nebo ji můžete od zahrádkáře získat, zkuste si takový sirup připravit doma také vy. Jeho výroba vůbec není těžká a sirup sám má úžasné účinky na nervy, dokáže zklidnit a uvolnit napětí. Meduňka také pomáhá při bolestech hlavy, při potížích s trávením, tlumí křeče a harmonizuje krevní oběh. Meduňkový sirup se hodí i pro děti při kašli, nadýmání a hlavně při potížích s usínáním. Sirupem si můžete osladit čaj nebo si z nj připravit nápoj zamícháním do studené vody.

Meduňkový sirup

Na sirup budete potřebovat:

  • 40 stonků meduňky asi 20 cm dlouhých (nebo menší množství delších stonků)
  • 2 l převařené zchladlé vody
  • 30 g kyseliny citronové
  • 2 dobře omyté citrony
  • 2 kg cukru

Meduňku pořádně opláchněte a dejte do hrnce. Přelijte ji zchladlou vodou, přidejte citrony nakrájené na kolečka a nechte dva dny louhovat. Poté přeceďte přes cedník vystlaný plátýnko, přidejte cukr, kyselinu citronovou a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak ještě asi 3 minuty povařte a ještě horký nalijte do čistých skleněných lahví s uzávěrem. Uchovávejte ho na chladném místě, nemusí být přímo v lednici, stačí sklep nebo spíž.

Meduňkový sirup připravený zastudena

Pokud připravujete bylinkové sirupy zastudena, zachováte víc účinných látek. Sice nevydrží moc dlouho, nějaký čas ho ale v ledničce uchováte. Na jeho přípravu potřebujete stejné suroviny, jen kyselinu citronovou vynechte.

Postup:

Vodu svaříte s cukrem a necháte vychladnout. Do vychladlého cukrového sirupu přidájte nastříhanou meduňku, na kolečka nakrájené citrony a necháte dva dny louhovat. Hotový sirup také přecedíte přes plátýnko a přelijete do sklenic. Uchovávejte ho v lednici.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.