Recept na lahodný švestkový koláč

Sezóna švestek je konečně tu a s ní ožívají nápady, jak tu temně fialovou úrodu zpracovat. K české kuchyni neodmyslitelně patří švestkové knedlíky a koláče. Asi není hospodyňka, která by nějaký recept na lahodný švestkový koláč k nedělní kávě neměla.

Způsobů, jak upéct švestkový koláč, je hodně. Opravdová klasika je ovšem koláč z kynutého těsta a posypaný drobenkou. Recept na právě takový koláč vám dnes přinášíme.

Švestkový koláč z kynutého těsta s drobenkou

Tento koláč si můžete připravit teď, kdy je všude spousta čerstvých švestek, ale i v zimě z kompotu nebo ze švestek mražených. Co všechno budete potřebovat?

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 250 ml vlažného mléka
  • 21 g droždí (polovina kostky)
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 vejce

Na drobenku:

  • 200 g cukru krupice
  • 125 g másla
  • 200 g hrubé mouky
  • půl lžičky skořice

Příprava koláče

Nejprve si připravte kvásek. Do vlažného mléka rozdrobte droždí a přidejte lžičku z naváženého množství cukru. Nechte v teple vzejít, asi 10 minut to potrvá. Mezitím si do mísy připravte všechny ostatní ingredience a vzešlým kváskem zadělejte hladké vláčné těsto.

Vytvořte z něj bochánek, zakryjte ho čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Podle teploty v místnosti to potrvá 60 – 90 minut.

Do jiné misky si nasypejte všechny suroviny na drobenku a přidejte máslo. Všechno prsty důkladně propracujte, dokud nevznikne drobenka. Tu si uložte do ledničky do chvíle, než ji budete sypat na koláč.

Vykynuté těsto rozválejte a přeneste na vymazaný a vysypaný plech (nebo na pečící papír). Na něj naskládejte poloviny vypeckovaných švestek a povrch bohatě posypejte drobenkou. Pečte v troubě předehřáté na 180° C asi 30 minut. Hotový koláč má zlatavé okraje a těsto propečené. Pokud necháte koláč v troubě dlouho, těsto se vysuší a koláč ztvrdne.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.