Mrkev se do moučníků přidává s velkou oblibou. Je to nejen proto, že je příjemně nasládlá a umí výsledný dort, bábovku i buchty hezky zbarvit do oranžova, ale také pro vysoký obsah zdraví prospěšných látek. A také je jí všude dost, tak není nutné s ní šetřit.
Mrkvové moučníky kupodivu chutnají i dětem. Když je dochutíte skořicí a kůrou z citronu či pomeranče, budou se olizovat malí i velcí. Jeden takový rychlý a chuťově luxusní koláč si můžete upéct podle následujícího receptu.
Mrkvový koláč s citronovou polevou
Základem pro tento koláč je samozřejmě větší množství na jemno nastrouhané mrkvičky. Úžasná chuť pak vznikne kombinací chutí skořice a citronu, takže výsledek je velmi osvěžující. Na jeho přípravu budete potřebovat:
- 1 hrnek polohrubé mouky (ten velký, čtvrtlitrový na čaj)
- ½ hrnku cukru krupice
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 100 ml oleje
- 3 velké mrkve nastrouhané na jemno
- 1 vanilkový cukr
- ½ prášku do pečiva
- citronová kůra
- skořice
Postup:
Připravíme si koláčovou nebo dortovou formu, případně hlubší plech. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou. Troubu si předehřejeme na 175 C.
Do mísy si nasypejte všechny sypké suroviny, tedy mouku, cukr, vanilkový cukr, skořici, citronovou kůru a prášek do pečiva. Nasucho je promícháme, pak přidáme vejce, mléko a olej a společně dobře metličkou vymícháme, aby byla směs pěkně hladká. Nakonec přidáme strouhanou mrkev a ještě jednou dobře zamícháme.
Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme asi 25 – 30 minut. Že je koláč upečený, zjistíte špejlovou zkouškou – zapíchnete špejli do koláče a pokud ji vytáhnete suchou, je koláč upečený.
Koláč nechte trochu vychladnout a potom ho potáhněte citronovou polevou, kterou připravíte z moučkového cukru a citronové šťávy. Z obou přísad vymíchejte hladkou lesklou polevu. Pokud máte málo citronové šťávy, můžete ji nastavit lžičkou vody. Polevu nechte na koláči ztuhnout, teprve potom krájejte jednotlivé porce.