Levandulový sirup – jak si ho připravit

Jestli jste už někdy ochutnali domácí levandulovou limonádu, možná vás napadlo, že by nebylo od věci mít levandulový sirup doma. No, není nic jednoduššího, než si ho připravit. Stačí mít přístup k čerstvé levanduli a asi nejlepší způsob, jak ji sehnat, je vypěstovat si ji.

Co dokáže levandulový sirup v lidském organismu? Tato krásně vonící květinka uklidňuje, dodává energii, osvěžuje a navíc dezinfikuje. Pomáhá při nespavosti i při bolestech hlavy. A v neposlední řadě opravdu moc dobře chutná.

Co potřebujete na levandulový sirup

Na 3 litry vody si připravte 40 stonků levandule i s květy, podle chuti 2 – 3 citrony, ideálně v BIO kvalitě. Pokud je nemáte k dispozici, obyčejné citrony oloupejte, aby se do sirupu nedostaly zbytky chemických postřiků. Sirup budeme sladit cukrem (nejlépe třtinovým), na toto množství je potřeba asi 750 gramů. K dochucení je velmi vhodná skořice, proto si připravte jeden celý smotek. Pokud vám skořice nechutná, vynechte ji, ale dodává sirupu skvělou příchuť.

Jak se dělá levandulový sirup

Nejprve si nechte levanduli zavadnout, aby z ní odešli všichni případní broučci. Levandule se nebude proplachovat, proto si opravdu dejte pozor, kde ji sbíráte – nejlepší je z vlastní zahrádky či květináče. Rostliny, na kolečka nakrájený citron a skořici dejte do hrnce. Svařte si litr vody a tou levanduli v hrnci zalijte tak, aby bylo vše ponořené pod hladinou. Tato nechte vše louhovat do druhého dne.

Další den dolijte zbytek vody, přidejte cukr a přiveďte téměř k bodu varu. V tuto chvíli sirup ochutnejte, pokud bude moc sladký, přidejte trochu citronové šťávy nebo ještě lépe kyseliny citronové, která sirup zároveň konzervuje. Sirup přelijte do lahví a uchovávejte na chladnějším tmavém místě. Takto vám vydrží klidně přes celou zimu. Kromě přípravy domácí limonády dá se levandulový sirup využít i do čaje nebo do moučníků.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.