Chutná svíčková omáčka

Připravit svíčkovou na smetaně tak, aby chutnala všem strávníkům, je docela oříšek. Není ani tak složitá na přípravu, spíš na vyvážení všech chutí. Musí být příjemně cítit po zelenině i po mase, neměla by ji přebít chuť smetany, která se přidává na zjemnění, a v neposlední řadě by neměla být ani moc kyselá, ani moc slaná či přeslazená.

Svíčková chce čas

Dříve se maso na svíčkovou marinovalo v zelenině a koření 1 – 2 dny a teprve potom se peklo. Moderní technologie nám dovolují přípravu svíčkové zkrátit, přesto jí věnujte potřebný čas. Zvlášť, když ji připravujete poctivě z hovězího masa nebo ze zvěřiny (velmi dobrá je z jelena). Co si na tu tradiční českou lahůdku musíte připravit?

Suroviny:

  • 1200 g hovězího masa (nemusí být opravdu svíčková, klidně roštěnec, kýta či loupaná plec)
  • 100 g uzeného špeku (může být anglická, ale kupodivu to není úplně ono)
  • sůl a pepř
  • 5 lžic másla nebo 3 lžíce másla a 2 lžíce oleje 
  • 1 velká cibule
  • 300 g mrkve
  • 300 g petržele
  • 300 g celeru (musí to být bulva nikoli řapíkatý)
  • koření: asi 10 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy (někdo přidává tymián, já mám raději 4 – 5 kuliček jalovce)
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 3 lžíce octa
  • 1 lžíce plnotučné hořčice (někdo ji přidává, já ji do svíčkové nedávám)
  • 180 ml 33% smetany ke šlehání

Postup:

Maso si očistěte od případných blan či šlach. Zeleninu očistěte a nakrájejte na kostičky cca 0,5 cm velké. Cibuli oloupejte a také nakrájejte na kostičky. Špek si nakrájejte na hranolky asi 4 cm dlouhé a dejte je na hodinku do mrazáku. Se zmrzlými hranolky špeku se snáz špikuje maso. A to udělat musíte, aby maso zůstalo šťavnaté.

Připravte si hrnec, v němž můžete i péct a který má poklici. V něm si rozpusťte máslo a na něm zprudka opečte osolené a opepřené prošpikované maso. Opečené maso vyndejte na talíř a ve výpeku nechte zpěnit cibuli. Potom k ní přidejte kostičky kořenové zeleniny a dozlatova ji orestujte. Zeleninu zasypte 2 lžícemi cukru a nechte asi minutu zkaramelizovat.

Pak přidejte ocet, promíchejte a nechte ho odpařit. V tuto chvíli také můžete přidat hořčici, podlijte vývarem a do připraveného základu vložte maso a koření (abyste ho později nelovili, je dobré zavázat si ho do kousku gázy nebo použít přímo pyramidku s kořením na svíčkovou. Hrnec zavřete pokličkou a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Maso by mělo být téměř ponořené. Pečte doměkka, což trvá asi 2 – 3 hodiny, podle druhu masa. 

Náš tip: úplně skvěle se připravuje svíčková v multifunkčním nebo pomalém hrnci. Nastavíte program maso a pár hodin se o nic nestaráte. 

Měkké maso vyjměte ze zeleniny a tu rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Dochuťte solí, cukrem, citronem (můžete také nastrouhat trochu kůry pro vůni). V kastrůlku si na připravte trošku velouté: z másla a lžíce mouky připravte světlou jíšku a zalijte ji zbytkem vývaru. velouté přimíchejte do omáčky a zjemněte smetanou. V tuto chvíli by měla být chutná svíčková na světě.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.