Bydlení

Vybíráme materiály pro kuchyni

Kuchyně je místnost, která by i přes svou útulnost měla být praktická a funkční. Zvlášť v domácnostech, kde se kuchyně běžně používá k vaření. Z ohledem na to vybíráme také zařízení – účelné a odolné. 

Právě odolnost je jedním z kritérií, podle nichž vybíráme vhodné materiály do kuchyně. Především jde o kuchyňskou linku a pracovní desku. Jaké možnosti se nabízí?

Materiál pro kuchyňský nábytek

V kuchyni se často setkáme s vyšší vzdušnou vlhkostí, nábytek může být poškozený mechanicky i vysokou teplotou. Materiál pro skříňky do kuchyně musí co nejdéle odolávat všem nepříznivým okolnostem. Mezi vhodné materiály do kuchyně patří:

  • Laminát je asi nejrozšířenější materiál, protože ho seženete v mnoha barvách i vzorech, včetně imitace dřeva. K výhodám patří nenáročná údržba a odolnost vůči mechanickému poškození. Nevýhodou je menší odolnost vůči vodě a páře.
  • Dřevo je krásné a odolné. Bohužel je dost drahé a při výběru musíte mít jistotu, že je nábytek vyrobený ze skutečně dobře vyschlého dřeva. Nevýhodou je i náročnější údržba
  • Dýha na levnějších zpravidla dřevotřískových deskách dodává kuchyni podobně pěkný design jako masiv. Pořídíte ji v řadě odstínů. Stejně jako dřevo je dýha náročnější na údržbu. Na druhou stranu, když se poškrábe, dýha i dřevo se dá opravit.
  • MDF desky se dají všelijak upravit, mívají rozmanité vzory a různé povrchové úpravy. Na rozdíl od lamina jsou odolnější vůči vodě a parám.

Kuchyňské skříňky se také potahují fóliemi, díky nimž se dá zajistit široká nabídka povrchových úprav. Nevýhodou oproti dýze či dřevu je fakt, že škrábnutí neopravíte. Další variantou finální úpravy je lakování a to matné i s leskem. Toto řešení působí luxusním dojmem, počítejte ale s většími nároky na údržbu. Je na něm všechno vidět.

Materiál na pracovní desky

Kromě laminátu a dřeva se na pracovní desky dá použít i přírodní i umělý kámen. z přírodních je to hlavně žula nebo o dost dražší mramor, v obou případech ale jde o nákladnou záležitost. Umělý kámen je levnější varianta při zachování stejných vlastností, především všestranné odolnosti. Vydrží i horký hrnec a snadno se udržuje.

Předchozí článekDalší článek