Sýrová roláda z plátkového sýra

Sýrovou roládu si pamatuji ještě jako malé dítě. Je to už poměrně starý recept studené kuchyně, ale stále velmi oblíbený. Hodí se i na slavnostní příležitosti, přitom příprava této dobroty není nijak složitá. Sýrová roláda je výtečným zpestřením dokonce i pro ty, kteří si příliš nepotrpí na sladké dezerty.

Rozhodně nejde o záležitost, která by měla sloužit jako svačinka k zahnání hladu. Sýrová roláda se dá bez zaváhání zařadit mezi opravdové delikatesy. Konzumovat se dá samostatně, případně se stane součástí obložené mísy nebo se dá položit na šikmý řez veky či bagety. Čekáme-li více hostů, poslouží roláda jako studený bufet. Připravuje se z tepelně upraveného plátkového sýra, a tím je její příprava skutečně velmi rychlá a snadná. V minulosti se musel sýr zdlouhavě tavit a válet. Jeho dnešní přípravu zvládne i začátečník, přitom připraví pochoutku hodnou šéfkuchaře, na které si pochutná opravdu každý.

Co budeme potřebovat

  • 2 balíčky plátkového sýra
  • 150g šunky
  • 120g másla
  • 2ks taveného sýra
  • 2 sterilované okurky
  • ½ cibule
  • 3 vejce
  • Pepř, sůl, špetka petrželky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice

Postup přípravy

  • Tavené sýry a máslo společně utřeme, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, okurky, petrželku a vejce uvaření natvrdo. Dochutíme solí, pepřem, hořčicí a vymícháme do krému.
  • Balíčky plátkového sýra ponoříme v obalu do horké vody a necháme změknout. Poté je vyjmeme a dáme na vál a rozložíme do tvaru obdélníku a rozválíme válečkem, aby se teplý sýr spojil v placku.
  • Sýrovou placku potřeme připraveným krémem a položíme nahoru plátky šunky, opět dáme krém a srolujeme. Celé to zabalíme do alobalu a dáme do lednice ztuhnout. Na další den krájíme přibližně 1,5 cm silné plátky a následně můžeme ještě ozdobit snítkou kadeřavé petrželky. Podáváme souběžně s obloženou mísou a šikmo krájeným pečivem.

 

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.