Recept na zmrzlé koláče

Zmrzlé koláče se říká koláčům z těsta, které kyne v lednici, takže úplně potírá všechno, čemu jsme se o kynutém těstu učili, tedy že nejlépe vykyne v teple.

Příprava zmrzlých koláčků je trochu zdlouhavá, proto se obvykle připravují jen při výjimečných příležitostech. Například se ze zmrzlého těsta dají upéct výborné svatební koláčky. Z vykynutého těsta vyválíte plát a z něj vykrájíte kolečka, stlačíte jim prostředky a do vzniklé prohlubně dáte makovou , tvarohovou, ořechovu nebo jablačnou náplň. Na vrchu ještě posypete drobenkou. Jednodušší způsob pak je ten, že těsto nakrájíte na čtverečky, do nich dáte trochu náplně a rohy přehnete do středu koláčku. Potřete je rozšlehaným vajíčkem a na vrch můžete dát oříšek, mandli nebo rozinku, Nebo si můžete připravit koláčky s dvojito náplní podle našeho receptu.

Zmrzlé koláče s tvarohem a povidly

Na těsto budete potřebovat:

  • 600 g hladké mouky
  • 500 g másla (může být Hera)
  • 150 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 2 žloutky +1 celé vejce
  • 80 g droždí (2 kostičky)
  • sůl
  • rum

Postup

Na vál si dáme mouku,cukr, nastrouháme studený tuk,rozdrobíme droždí,doprostřed nalijeme mléko (také studené), rozklepneme vajíčka, přidáme trochu rumu, špetku soli a zaděláme těsto. To vložíme do sáčku a dáme přes noc do lednice. Druhý den děláme koláče: nakrájíme si těsto na stejně velké kousky, z nich si utvoříme kuličky (jako když se dělají ovocné knedlíky). Ty dlaní rozplácneme, naplníme je tvarohem a znovu zabalíme. Opět je rukou sploštíme a navrchu si uděláme důlek, do kterého dáme povidla. Koláče pomažeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180° C do růžova.

Hotové koláčky můžete ještě teplé potřít rozpuštěným máslem, ale není to nutné. Labužníci je potírají rumem. Úplně vychladlé koláče bohatě pocukrujeme. I tyto koláčky můžete podávat jako svatební, jen si je upečte o něco menší

 

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.