Recepty

Recept na tiramisu

Dezert specifický svou chutí silné kávy s kapkou likéru Amaretto, v kombinaci s krémovým sýrem mascarpone a cukrářskými piškoty patří k tomu nejoblíbenějšímu v italské kuchyni. Jedná se o úžasnou delikatesu, která pro svou jemnou kávovou chuť a jednoduchou přípravu okouzlila celý svět a samozřejmě i mnoho českých domácností.

Tento nadýchaný dezert si mnoho lidí upravuje podle svého, ale bez standardních surovin, které už jsou dnes běžně dostupné a jejichž cena není nijak přemrštěná, není výsledek tak oslnivý jako originál. I v Itálii jsou ovšem rozdíly v přípravě a panují různé neshody o tom, co do typického receptu vlastně správně patří.  My vám dnes přinášíme recept přímo z italské domácnosti; je léty ozkoušený a všemi vychvalovaný. Důležité je použít opravdu kvalitní ingredience a dát si práci sehnat ty pravé.

Recept na pravé italské tiramisu

Ingredience

  • 500 g Mascarpone
  • 5 vajec
  • 5 lžic cukr krupice
  • 80 ml (2x malý panák) likéru Amaretto
  • 200 ml silné černé kávy
  • 1 balení piškot Savoiardi
  • holandské kakao na posypání

Postup

Nejprve si připravíme hodně silnou kávu, kterou necháme vychladnout. Mezitím si oddělíme žloutky od bílků, z bílků vyšleháme tuhý sníh, žloutky s cukrem také vyšleháme do pěny, přidáme mascarpone a nakonec i vyšlehaný sníh. Hotový krém si odložíme stranou. Vychladlou kávu si přelijeme do misky a přilijeme Amaretto. Připravíme si mističky/skleničky,  do kterých budeme finální tiramisu servírovat. Do vychladlé kávy s Amarettem namáčíme piškoty, které rovnoměrně rozprostřeme na dno skleniček. Piškoty nenecháváme v kávě dlouho, stačí 2-3 vteřiny. Na vyskládané piškoty naneseme vrstvu krému, opět piškoty a završíme krémem, který poprášíme holandským kakaem. Hotové tiramisu necháme v lednici do dalšího dne ztuhnout. Pokud nás ale honí mlsná, podávat ho můžeme už po pár hodinách.

Předchozí článekDalší článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *