Recept na skvělý dýňový krém

Dýně a pokrmy z ní se opravdu úžasně hodí podzimním sychravým dnům. A je to nejen proto, že právě v této době se dýně sklízí a je jich všude plno. Dýně jsou bohaté na stopové prvky, vitamíny a betakaroten, což nám zvyšuje imunitu, takže lépe přežijeme virové epidemie.

Řekněte sami, umíte si představit něco hřejivějšího, než talíř krásně oranžového dýňového krému? Takový pokrm zahřeje na těle i na duši. Recept na jeden takový skvělý krém vám dnes přinášíme. Je skutečně velmi dobrý a jeho příprava je snadná.

Dýně hokaido je na vaření nejlepší

Ne, že by ostatní druhy dýní nebyly dobré, ale na přípravu dýňového krému se hokaido hodí víc jednak kvůli barvě, ale také proto, že ji nemusíte loupat. Tato dýně má tu výhodu, že vařením změkne i její slupka a dá se pohodlně rozmixovat, aniž by zůstaly v polévce tvrdé kousky. 

Kromě dýně budete na krém potřebovat jednu mrkev a středně velký brambor, sůl, pepř, zeleninový vývar (pokud ho používáte, můžete dát klidně masox nebo bujón z kostky. Na dochucení si připravte asi 1 dcl smetany.

Příprava dýňového krému

Dýni, mrkev a brambor očistěte a nakájejte na menší kousky. Zalijte vývarem tak, aby bylo vše ponořené, ale nedávejte tekutiny příliš, aby byl výsledný krém pěkně hustý. Vařte, dokud zelenina nezměkne, pak ji tyčovým mixérem rozmixujte (kdo nemá, může použít klasický mixér), dochuťte solí a pepřem a zjemněte smetanou. Kdo má rád pikantní jídla, může přidat malinko chilli. 

Hotovou polévku můžete podávat různými způsoby:posypanou zelenou natí (petrželka nebo nať z celeru) a s krutony, velmi zajímavé chuti docílíte, když polévku posypete strouhaným parmazánem. Krém můžete také dozdobit kapkami dýňového oleje a místo krutonků přidat opražená dýňová semínka. Prostě buďte kreativní a podávejte ho tak, jak vám velí momentální chuť. Jistě nebudete krém připravovat jen jednou, takže postupně jistě vyzkoušíte různé varianty.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.