Recepty

Recept na listové obrácené těsto

Listové těsto je základem mnoha moučníků, které máme všichni v oblibě. Je pravda, že si ho můžete běžně zakoupit v obchodě, ať už čerstvé nebo mražené, ale vlastnoručně připravené dodá moučníků novou dimenzi – bude chutnat o hodně lépe.

Nebojte se domácí přípravy listového těsta, není to až tak složité. Odměnou vám bude zákusek, který se bude rozplývat na jazyku, navíc si budete stoprocentně jisti přidanými surovinami. Základem “lístkování” je příprava dvou těst: vodového a máslového, které se několikerým přeložením spojí.

Jak připravit listové těsto

Na máslové těsto budete potřebovat:

  • 380g změklého másla
  • 150g hladké mouky

Na vodové těsto:

  • 350g mouky
  • lžíce soli
  • 110g másla, rozpuštěného a v pokojové teplotě
  • 150ml vody

Z másla a mouky si připravte jedno těsto, to zformujte do čtverce, zabalte do folie a rozválejte na plát cca 45 x 45 cm. Takto připravené máslové těsto dejte do ledničky vychladit. Mezitím si připravte druhé těsto. Do mísy nasypte mouku, sůl rozpusťte ve vodě a přidejte k mouce spolu s rozpuštěným a vychladlým máslem.Vše spojte, těsto vyválejte na pomoučněném válu do čtverce o hraně asi 22 cm  (musí být poloviční, než máslový plát). Zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na hodinu do chladničky.

Jak obracet listové těsto

Vychlazená těsta vyndejte, máslové těsto položte na vál, a na něj diagonálně položte vodový bochánek. Ten zabalte máslovým plátem jako do dopisní obálky a vyválejte do obdélníku, který bude třikrát delší, než širší. Přeložte ho na třetiny, obraťte o 90°a opět vyválejte. Přeložte na čtvrtinu, nejdřív obě strany a pak ještě jednou, jako byste zavírali knihu. Dejte chladit na hodinu.

Potom těsto znovu vyválejte, přeložte na čtvrtiny, otočte o půl kruhu a znovu vyválejte a přeložte. Těsto je hotové. Znovu ho vychlaďte. Takto připravené těsto vám v ledničce vydrží několik dní, v mrazáku i pár týdnů.

Předchozí článekDalší článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *