Recepty

Recept na kakaovo-kávové sušenky

Ve většině domovů teď voní vanilka a skořice a možná i osvědčený tuzemák, bez kterého se pečení vánočního cukroví neobejde. Krabice se už pěkně plní, ale možná tam zbylo ještě místečko pro jedno rychlé cukrovíčko: kakaovo-kávové sušenky.

Úžasně snadné sušenky můžou upéct i naprostí začátečníci, dokonce nebudete potřebovat ani žádnou formičku či vykrajovátko. Sušenky pak můžete nazdobit několika způsoby, takže to na talířku bude vypadat, že máte cukroví hned několik druhů.

Jednoduché kakaovo-kávové sušenky

Na tyto sušenky si připravte následující suroviny:

  • 280 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • špetku soli
  • 1 a ½ lžíce mleté zrnkové kávy (ne instantní)
  • 170 g másla
  • 3 lžíce mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • asi 50 g hnědého cukru na obalení

Postup: 

V misce si smíchejte mouku, sůl, kávu a kakao. V druhé misce ušlehejte změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem, postupně přidávejte sypkou směs a mléko a při pomalých otáčkách šlehejte, až vznikne kompaktní těsto. Potom ho přendejte na pracovní desku a vytvořte z něj hranol s boční stranou asi 2,5 x 2,5 cm. Ten obalte v hrubém hnědém cukru ze všech stran (cukr do těsta co nejvíc zatlačte), zabalte do potravinářské fólie nebo do alobalu a dejte vychladit, nejlépe přes noc.

Předehřejte si troubu na 180° C, na plech si připravte pečící papír. Z těsta nakrájejte plátky asi 4 mm silné a poskládejte je na plech. Sušenky pečte asi 15 minut.

Sušenky můžete buď jen posypat moučkovým cukrem (hezké je cukrování přes šablonu) nebo je můžete zdobit kávovou polevou či čokoládou. Dají se i slepovat kávovým krémem, který si snadno vyšleháte z karamelového Salka, másla a instantní kávy.

Pokud chcete sušenky zdobit kávovou polevou, potřebujete:

  • 180 g moučkového cukru
  • 3 lžíce horké vody
  • 3 lžíce horké scezené nebo rozpuštěné instantní kávy
  • 1 lžička rozehřátého másla nebo ztuženého tuku

Cukr s horkou kávou a rozpuštěným máslem třete dohladka. Pokud je příliš hustá, po troškách přidávejte horkou vodu.

Předchozí článekDalší článek