Recepty

Recept na italské pesto

Lahodné bazalkové pesto skvěle poslouží k dochucení například těstovin, rýže, brambor, nebo zeleninového salátu. Buďte originální a připravte bazalkové pesto například i k namáčení domácího pečiva na zahradní grilovací párty. 

Pesto můžete připravovat podle svých chutí a vytvořit několik variant. Například s oříšky kešu, s několika druhy nastrouhaného  modrého sýru či se sušenými rajčaty. Možností ve výběru doplňujících surovin je nepřeberné. Vyzkoušejte si osvědčený recept na klasické, jednoduché bazalkové pesto s čerstvými bazalkovými listy, piniovými oříšky, česnekem, parmazánem, extra panenským olivovým olejem a solí.

Ingredience

  • větší svazek čerstvé bazalky
  • 150 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce piniových oříšků (můžete nahradit vlašskými)
  • 2 stroužky česneku
  • špetka hrubé soli
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu

Postup

Tradiční způsob výroby pesta spočívá v drcení a tření bazalkových listů dřevěnou paličkou v mramorovém hmoždíři, takže pokud chcete, můžete se řídit tradiční přípravou. Pokud ne, práci si urychlíte pomocí mixéru.

Nejprve si připravte 2 stroužky česneku a nastrouhejte si parmezán. Poté otrhejte lístky bazalky. Otrhané lístky bazalky lehce opláchněte, osušte a postupně vkládejte do mixéru spolu s olivovým olejem.

Bazalku při mixování přidávejte postupně kvůli tomu, aby mixér vždy zvládl přidané množství dobře rozmixovat. Postupně přidávejte piniové oříšky, nadrcený česnek a nakonec trochu soli. Vznikne vám hladká směs, kterou můžete ještě podle chuti dosolit. Případně přidat špetku pepře. Nastrouhaný parmazán přidejte až nakonec a mixujte jen krátce. Jakmile je pesto hotové, plní se do uzavíratelných sklenic. Pokud pesto nespotřebujete najednou, můžete ho na pár dnů dát do skleněné lahvičky s uzávěrem a vložit do chladničky.

Nezapomeňte, že bazalkové pesto není vhodné ohřívat, neboť bazalka při vysoké teplotě hořkne.

 

Předchozí článekDalší článek