Recepty

Recept na domácí rychlokvašky

Rychlokvašky, mléčňáky, kvašáky, to vše je označení kysaných okurek v solném nálevu, které k létu v Čechách neodmyslitelně patří. Základem jsou pouze okurky, voda a sůl. 

Každý kraj má ostatní přísady dost rozdílné (kopr, česnek, cibule, mrkev, listy vinné révy, černého rybízu nebo dokonce listy z višně), postup při výrobě rychlokvašek bývá stejný. Kvašené okurky jsou nejen chutné, ale také zdravé. Vyzkoušejte náš osvědčený recept.

Co si připravit na rychlokvašky

  • mírně přerostlé okurky nakládačky
  • svazek kopru
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • špetka kmínu
  • 2 střední cibule nakrájené na kolečka

Lák:

  • 2 litry vody
  • 4 lžičky sůl
  • 1 lžička cukr

Nakládáme rychlokvašky

Okurky nakládačky vybírejte ty větší, které se vám nehodí na zavařování. Na několika místech je propíchněte vidličkou, aby do nich lák lépe pronikl. Propíchané okurky naskládejte natěsno do velké sklenice spolu s vybranými přísadami.

Nyní si připravte lák. V horké převařené vodě rozpusťte sůl a cukr, vzniklý lák nechte chvíli odstát. Je důležité zalít okurky ještě teplým lákem, ale ne horkým. Nálevem zalijte okurky až po okraj sklenice. Použít můžete i menší soudek. Okurky by měly být namačkané a celé ponořené ve slaném nálevu. V nádobě k zatížení použijte těžítko. Do zavařovacích sklenic lze koupit stlačovací sítka. Po celou dobu kvašení musí okurky zůstat ponořené, jinak by byly blátivé. Sklenice můžete zatížit například prkýnkem.

Okurky umístěte na teplé místo, kde budou kvasit 5 až 7 dní.

Již druhý den by se měl nálev lehce zakalit a příjemně vonět. Na hladině se vytváří nepěkná vrstva, kterou není třeba odstraňovat pokud se na ni neobjeví stopy plísně. Zakalený lák není na závadu, naopak, práv proces mléčného kvašení je to, co dělá rychlokvašky velmi zdravou lahůdkou. Okurky nechejte kvasit v teple, a když jsou okurky hotové, přendejte je do chladna (například do lednice). Tím se proces kvašení zastaví.

Předchozí článekDalší článek