Recepty

Recept na domácí kečup

Stává se vám, že se ve vaší domácnosti sejde spousta rajčat a vy nevíte co s tím? Nejsnažší způsob, jak rajská jablíčka zpracovat, aby se zbytečně nevyhodila, je domácí výroba výborného kečupu. Možná zjistíte, že už nikdy nebudete chtít kupovaný. Existuje mnoho receptů na domácí kečup, ale až tak moc se od sebe neliší. Vybrali jsme proto pro vás jeden ověřený, který vám jistě bude chutnat.

Co budete potřebovat na domácí kečup

  • 2 kg rajčat
  • 25 dkg cibule
  • 15 dkg cukru krupice
  • 25 dkg jablek
  • 150 ml vody
  • 150 ml 8% octa
  • 1 špetka mleté skořice
  • 10 kuliček černého pepře
  • 3 ks hřebíčku
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžičku sladké mleté papriky
  • 1 lžíce soli

Jak budeme postupovat při přípravě kečupu

Omytá, hodně zralá rajčata přepůlíte a vložíte do připraveného hrnce, kam přidáte i jablka, která ani nemusíte loupat, jen je zbavíte jadřinců a pokrájíte na menší části. Poté přijde i nahrubo nakrájenou cibuli. Následně přidáte připravený ocet, cukr a veškeré koření. Pro lepší manipulaci je dobré mít koření v nějakém sáčku, abyste nemuseli potom koření lovit z hrnce. Zeleninu vaříte do zhoustnutí, za občasného míchání, přibližně 1 hodinu. Doba se odvíjí od toho, jaký druh rajčat máte – když jsou vodnatá, trvá to déle. Než se vám směs uvaří, připravte si sklenice, kam budete kečup nalévat.

Po uvaření si vyndejte sáček s kořením a směs na kečup rozmixujte ponorným mixérerm. Kečup propasírujeme přes husté síto a ještě horký nalijte do skleniček. Na závěr už stačí jen kečup sterilizovat, což vám zabere asi 20 minut.

Kečup si můžete udělat i pikantní

V případě, že dáváte přednost pikantnímu kečupu, můžete si udělat i ostřejší verzi. A jak? Jednoduše, postupovat budete stejně jako u klasického jemného kečupu. Změna je v tom, že s kořením do směsi přidáte také jednu malou feferonku, nakrájenou najemno i se semínky. Poté pokračujete v postupu stejným způsobem.

 

Předchozí článekDalší článek