Nezařazené

Oblíbené vůně Vánoc

Jaká vůně se vám první vybaví, když se řekne “Vánoce”? Vánoční svátky máme spojené s mnoha vůněmi a nejhezčí jsou ty, které nám připomínají svátky z dětství. Zavřete oči a nechte se unést tou nejoblíbenější vůní, kterou znáte.

Stromek a jehličí

Ten, kdo má na Vánoce umělý stromek, to si nepochopí, ale k vánočnímu času neodmyslitelně patří vůně lesa – vůně jehličí a čerstvě uříznutého dřeva. Vůně jehličí nás provází celým adventem, kdy z chvojí vyrábíme dekorace a adventní věnce, a vrcholí ve chvíli, kdy přineseme stromek do pokoje a ozdobíme ho. Ta vůně je opravdu velmi mocn. Zkuste si kdykoliv během roku čichnout k jehličí a docela jistě si ihned vzpomenete na vánoční svátky.

Jablko se skořicí

Je naprosto pochopitelné, že i výrobci různých aerosolových vůní začali vyrábět spreje s vůní jablka a skořice. Vedle vánočky je tradičním vánočním moučníkem jablkový závin neboli štrůdl. Jablka v našich zeměpisných šířkách k vánočním tradicím neodmyslitelně patří a spolu se skořicí tvoří jednu z nejhezčích vůní vůbec. Řekněte sami, nevzpomenete si na Vánoce pokaždé, když si dáváte štrůdl během roku?

Hřebíček, anýz, badyán…

a taky koriandr, fenykl, nové koření, kardamom a mletá skořice spolu tvoří to nejvoňavější vánoční koření – perníkové koření. V českých domácnostech zavoní v době adventu, kdy se perníčky pečou a zdobí. České perníčky jsou naprosto výjimečné a jeho vůně ke kouzlu Vánoc docela určitě patří. 

Rum a vanilka

V době pečení vánočního cukroví je směs vanilky a rumu a si nejvýraznější vůní, která se line domovy. Přidává se do mnoha těst i do krémů, jimiž se cukroví plní. Především je to ale vůně vaječného likéru, tradičního vánočního nápoje. Děláte si svůj domácí, nebo si “vaječňák” kupujete?

Svařené víno

K adventnímu času patří vánoční trhy. Jistě mi dáte za pravdu, že typickou vůní pro ně je vůně svařeného vína. Hřebíček, skořice, badyán, citron nebo pomeranč a rubínově červené víno. Zahřeje něco lépe tělo i duši? A ještě kouzelně provoní vánoční čas.

Předchozí článekDalší článek