Nejlepší vegetariánské recepty

Možná mi dáte za pravdu, já osobně si myslím, že ta nejlepší vegetariánská jídla jsou z indické kuchyně. Jsou to jídla tak dobrá a voňavá, že ani lidem, co konzumují maso, v těch pokrmech nechybí.

Indická kuchyně je plná zeleniny a luštěnin, hlavně cizrny, takže se o ní dá říci, že patří k těm zdravějším. A díky používanému koření je i mimořádně chutná. Dnes se s vámi podělím o recepty na má oblíbená jídla.

Cizrna s paprikami

Na toto jídlo potřebujete vařenou cizrnu, takže si ji buď uvaříte doma, nebo koupíte v plechovce. Přiznám se, že pro rychlé vaření používám tu sterilovanou.

Suroviny:

  • 1 plechovka cizrny
  • 1 středně velká zelená paprika
  • 1 středně velké rajče (nebo 2 lžíce drcených)
  • 1 – 2 čerstvé chilli papričky (pokud nejste na ostré, můžete vynechat)
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • ½ lžičky kurkumy
  • ghí nebo olej 

Na oleji necháte rozvonět kmín, pak přidáte zázvor a kurkumu a lehce opražíte. Na koření dáte osmažit papriku nakrájenou na nudličky. Když je měkká a lehce nahnědlá, přidejte cizrnu i s nálevem a rajče nakrájené na kousky nebo ta drcená. Nechte chvíli probublávat. aby se chtě spojily. Toto jídle je nejlepší s indickým naanem, ale vystačíte si i s naší houskou.

Tofu tikka masala

Celý svět zná toto jídlo z kuřecího masa, ale stejně tak si ho můžou dopřát vegetariáni. Základem je tofu nakrájené na kostičky a marinované v hustém bílém jogurtu, do něhož přidáte lžíci koření tandoori masala, lžičku strouhaného zázvoru a 2 stroužky podrceného česneku. Nechte marinovat aspoň 1 hodinu, ale nejlépe přes noc a pak dejte péct do trouby asi 10 minut při 200 °C.

Mezitím si připravíte omáčku. Na lžíci rozpáleného oleje orestuje 1 cibuli. Přidejte prolisovaný česnek, kari koření, koření na Tikka masala a chvíli společně restujte. Přidejte dvě na kostičky nakrájená čerstvá rajčata, 1 plechovku drcených rajčat, společně provařte asi 10 minut. Můžete dochutit trochou cukru a soli. Do hotové omáčky dejte pečené tofu i s marinádou a nechte ještě chvilku společně prohřát. Jako příloha může být opět naan nebo rýže. Na talíři posypejte čerstvým koriandrem nebo hladkolistou petrželkou.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.