Recepty

Nejlepší rajská omáčka

Patří ke stálicím české gastronomie a na tu nejlepší má zaručený recept asi každá rodina. Rajská omáčka je nejméně stejně oblíbená jako svíčková či koprovka a její příprava se nesmí moc šidit, jestli chcete, aby byla dokonalá.

Někdo vaří rajskou omáčku zásadně z rajčat, někdo z rajského protlaku a někdo používá oboje. Podávat ji můžete s vařeným hovězím masem, klopsy z mletého nebo úplně bez masa. A jako příloha se k rajské omáčce nejvíc hodí kynutý knedlík nebo těstoviny, i když jsou i tací, kteří nedají dopustit na rýži. A která je (podle nás) nejlepší rajská omáčka?

Rajská omáčka si žádá hovězí vývar

I když si samozřejmě můžete uvařit rajskou jen z vody, případně s kostkou masoxu, ta nejlepší omáčka je a bude vždycky z poctivého hovězího vývaru. Na ten budete potřebovat asi 500 g předního hovězího masa, sůl a koření: 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře, 2 bobkové listy, 5 hřebíčků a kousek celé skořice.

Maso pečlivě omyjte, zalijte studenou vodou, přidejte sůl a koření a vařte, dokud není maso úplně měkké. Průběžně dolévejte vyvařenou vodu, abyste nakonec měli cca 1 litr vývaru. Uvařené maso pak do hotové omáčky rozkrájíte na plátky.

Jak se dělá ta nejlepší rajská omáčka

Na rovinu, vařit omáčku z rajčat trvá hodně dlouho a výsledek není nijak zvlášť lepší, aby si ten čas navíc zasloužil. Jestli ale máte přebytek rajčat ze zahrady, jasně, že můžete použít ta. Jinak si ale na omáčku připravte:

  • nejméně 350 g rajčatového protlaku (záleží na tom, jak hodně rajčatovou chuť chcete)
  • 1 menší cibuli
  • máslo nebo olej
  • 2 – 3 lžíce hladké mouky
  • cukr podle chuti
  • sůl, případně ještě špetku skořice

Na tuku si zpěňte drobně nakrájenou cibuli. Zalijte ji vývarem z masa a vařte, dokud není úplně měkká. Pak přidejte rajský protlak a špetku skořice (nemusí být). Omáčku zahustíte moukou rozkvedlanou ve studené vodě a za stálého míchání asi 10 minut provařte. Na závěr dochutíte cukrem a jestli bude nutné, dosolte.

 

Předchozí článekDalší článek