Na ostří nože

Bez kvalitních kuchyňských nožů se neobejdou profesionální kuchaři ani běžné domácnosti. Pokud máte ve své kuchyni tupé a staré nože, je načase vyměnit je za nové. Koneckonců kvalitní nože vám usnadní přípravu pokrmů, která se stane radostí. Pojďme si říct ta nejdůležitější fakta o kuchyňských nožích!

Jaké rozlišujeme druhy nožů?

Každý nůž se používá na trochu něco jiného:

  • Vykosťovací nože užijete v momentě, kdy potřebujete oddělit maso od dalších součástí, jako jsou kosti, šlachy a kůže.
  • Špikovací a nakrajovací nože patří mezi zástupce klasické kuchyně a disponují úzkou a tenkou čepelí.
  • Nože na pečivo a mazací nože jsou charakteristické zubatým ostřím, s kterým snadno a rychle rozkrojíte jakékoliv pečivo.
  • Při připravě smoothie a čerstvého freshe se mohou hodit nože na ovoce a zeleninu, které se řadí mezi malé nože a často jsou opatřeny rovným ostřím se špičkou dole nebo zoubkovanou čepelí.
  • Filetovací nože slouží k přípravě filetů z ryb a poznáte je podle štíhlé a ohebné čepele.
  • Nože na sýr jsou potaženy speciální povrchovou úpravou, která zamezuje lepení sýru na čepel.
  • Nože na šunku, salám a uzeniny jsou vybaveny štíhlou dlouhou čepelí se zubatým ostřím.
  • Cukrářské a dekorační nože pomáhají rozvrstvit krém po celé ploše moučníku a využívají se také jako lopatka při krájení.
  • A konečně steakové nože nahrazují běžný příborový nůž a mají mnohem ostřejší ostří.

Z jakých materiálů se nože vyrábějí?

Nože se vyrábějí ze dvou materiálů: oceli a keramiky. Nerezová ocel je mimořádně odolná a hygienická. Nevyskytuje se na ní koroze a má dostatečnou tvrdost. Čím je ocel kvalitnější, tím vydrží čepel déle ostrá. Vyberte takový nůž, který má lesklou, tmavou a hladkou ocelovou čepel. Keramické nože jsou komfortní, vydrží ostré i několik let, ale kvůli své vysoké tvrdosti jsou křehké a při pádu se mohou poškodit. Nedoporučují se například na vykostění masa. Na druhou stranu neničí vitaminy a nepředávají potravinám kovovou pachuť.

Jak se starat o nože, aby neotupěly?

Kuchyňské nože mohou nesprávným používáním a skladováním otupět. Nikdy je nevkládejte do myčky, neboť chemické prostředky a horká voda znehodnocují čepel i rukojeť. Při krájení zvolte dřevěné prkénko a zapomeňte na skleněná, porcelánová a kamenná prkénka. Nože ukládejte tím způsobem, aby se nedostaly do kontaktu s jinými materiály. Nejlépe je ukotvěte na magnetické lišty nebo do bloků na nože.

Jak naostřit nože?

Investujte do ocílky, která pomáhá udržet ostří nože a snadno se s ní manipuluje. Ocílka musí být tvrdší než nože, aby nedošlo k obroušení ocílky. Doporučujeme vám například chromované, wolframové, karbidové nebo keramické ocílky. Profesionální kuchaři mají v oblibě brusné kameny s různou hrubostí povrchu. Jejich správným použitím budou nože opět ostré a připravené k přípravě pokrmů.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.