Recepty

Jídla, která vás na podzim zahřejí

Podzim je úžasné období, ke kterému se neodmyslitelně pojí zelenina všeho druhu. Tu můžeme konzumovat na nespočet způsobů, a proto jsme se rozhodli připravit pro vás dnešní článek, ve kterém se zaměříme na jídla, která vás právě v tomto období zahřejí. Jestliže i vy máte zeleninu rádi a s oblibou si na ní pochutnáte kdykoli je příležitost, pak si následující řádky rozhodně nenechte ujít. Kromě spousty vitamínů je zelenina v našem jídelníčku velice důležitá i pro zdroj vlákniny, kterou ke svému životu nutně potřebujeme. Nebojte se, nebudete vás prostřednictvím dnešního článku nabádat ke konzumaci syrové zeleniny – naopak se podíváme na dva recepty, kde je zelenina tepelně upravená, leč stále velmi chutná a obsahově bohatá!

Jídla, která vás na podzim zahřejí

Podzimní počasí už není po teplotní stránce zrovna nejpříjemnější. Proč se tedy nezahřát alespoň jídlem? Nechte se inspirovat našimi recepty, které vypadají dobře nejen na pohled, ale zároveň jsou i chuťově výtečné!

1. Populární ratatouille

Na přípravu budete potřebovat:
  • 2 červené papriky
  • 2 cibule
  • 2 cukety
  • 2 rajčata
  • 1 lilek
  • 1 plechovku loupaných rajčat
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • pepř, sůl, tymián, rozmarýn
Jak postupovat s přípravou:
Všechnu zeleninu nejdříve omyjte pod tekoucí vodou. Poté vezměte lilek, který nakrájejte na větší kousky a osolte, díky čemuž pustí vodu. Mezitím si nakrájejte na drobno cibulku, kterou zpěňte na malém množství olivového oleje. Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte nakrájenou papriku, lilek a nahrubo nakrájenou a především oloupanou cuketu. Všechno promíchejte a zalijte plechovkou loupaných rajčat. Nechte chvilku povařit a přidejte prolisované stroužky česneku. Podle chuti osolte a opepřete, opatrně přidejte i tymián a rozmarýn na dochucení.

2. Zelenina zapečená se sýrem

Na přípravu budete potřebovat:
  • 2 mrkve
  • 5 brambor
  • 2 petržele
  • 1 celer
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g sýru eidam nebo gouda
  • olivový olej
  • 200 g šunky
  • sůl, pepř
Jak postupovat s přípravou:
Všechnu zeleninu opláchněte pod tekoucí vodou a oloupejte. Poté mrkev, brambory, celer a petržel nakrájejte na tenké plátky. Šunku nakrájejte na kostičky a sýr nastrouhejte. Následně všechnu zeleninu společně s prolisovaným česnekem a několika kapkami olivového oleje promíchejte v misce. Připravte si zapékací mísu nebo pekáč, do kterého začněte zeleninu skládat. Až vám dojde zelenina, posypte vrch nastrouhaným sýrem a dejte zapéct cca na 15 minut do trouby, dokud zelenina nezměkne a na povrchu se nevytvoří křupavá sýrová krusta.
Předchozí článekDalší článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *