Recepty

Jak zdravě zahuštovat

Odborníci na výživu dnes všeobecně varují před vysokou konzumací sacharidů, často prázdných, bez další výživové hodnoty. Sacharidy, které následně nespálíte fyzickou aktivitou, totiž tělo ukládá ve formě podkožního tuku na horší časy a ty nikdy nenastanou.

Zároveň se stále víc lidí ze svého jídelníčku snaží vyřadit lepek. Ať už mají důvod jakýkoliv, nejvíce lepku v naší potravě obsahuje pšeničná mouka, tu je nutné v takovém případě ve stravě nahradit něčím jiným.

Polévky bez mouky

V tradiční české kuchyni se řada polévek neobejde bez zahuštění. Obvykle se používá jíška, nebo se rozkvedlá mouka v trošce vody či smetany. Zdravou variantou, při níž nemusíte použít mouku, je mixování zeleniny. Buď připravujete polévku krémovou, kde rozmixujete všechnu použitou zeleninu, případně odeberete jen část zeleniny, tu rozmixujete a vrátíte zpět do hrnce. Takto se dá zahustit například bramboračka, čočková polévka a podobně.

Polévku zahustíte také smetanou, v níž jste rozkvedlali vaječný žloutek, tam, kde není smetana vhodná, můžete použít ovesné vločky, jáhly, pohanku a také cizrnovou či hrachovou mouku.

I omáčky zahustíte zdravěji

Svíčkovou už roky zahušťuji jen mixovanou zeleninou a smetanou, mouku vůbec nepoužívám. Má to navíc tu výhodu, že má omáčka plnější, autentickou chuť. Jestliže ale vaříte bílou omáčku, která se nedá zahustit zeleninou, přidejte do smetany (poctivé třcetiprocentní) žloutek, případně rozmixujte zvlášť uvařený brambor nebo hrst bílých fazolí.. Pomůže také škrob, ideálně kukuřičný, který má neutrální barvu i chuť, guarová guma či xanthan. Navzdory trochu exotickým výrazům jde o přísady čistě přírodní a mnohem zdravější, než je bílá mouka.

Pro zahuštění jídel jsou vhodné i některé druhy semínek, například lněné semínko nebo chia. Ty nasají tekutinu a vytvoří hustý gel, podobný pudinku. Semínka jsou dobrá při zahuštění studených pokrmů.

Předchozí článekDalší článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *