Zahrada

Jak vypěstovat avokádo z pecky

Avokádo neboli hruškovec přelahodný (Persea americana) patří díky svým nutričním hodnotám k nepostradatelným ingrediencím našeho jídelníčku. Obsahuje na plodiny velmi neobvyklé množství tuku a téměř žádný cukr. Díky svému složení se avokádo skvěle hodí do pokrmů při různých redukčních dietách. Kromě cenných mastných kyselin je avokádo bohaté i na minerální látky (draslík, měď, hořčík, fosfor) a vitaminy (C, E, K, H, B).

Tuto ceněnou superpotravinu si můžete vypěstovat sami, jen tak z pecky. A není to nic zvlášť složitého, naopak je dost poučné, protože můžete při růstu rostliny sledovat všechna vývojová stádia. Stačí k tomu jen zavařovací sklenice s vodou a pecka z čerstvého avokáda, kterou byste jinak asi vyhodili.

Jak si připravit pecku avokáda

Nejprve pecku důkladně očistěte od zbytků dužiny, aby ve vodě nemohlo dojít k jejímu uhnívání. Po obvodu pecky, zhruba ve stejné vzdálenosti od sebe, vyvrtejte tři dírky tak velké, aby se do nich daly zasunout špejle. Špejle se opřou o okraj sklenice, do níž jste nalili tolik vody, aby se pecky dotýkala jen ve spodní části. Pecka by ale nikdy neměla být bez kontaktu s vodou. Takto ošetřená po čase pustí do vody kořeny, které se začnou rozrůstat.

Péče o avokádo není náročná

Jakmile kořeny po několika týdnech zaplní sklenici, objeví se současně stonek rostlinky. V této chvíli si připravte květináč s průměrem kolem 9 cm, naplňte ho substrátem a pecku do něj zasaďte tak, aby nad zemí tak dvě třetiny pecky. O rostlinku avokáda pak pečujte stejně, jako o ostatní pokojovky, s tím, že pokaždé, když vyroste, přesadíte ji do většího květináče. Pravidelným zaštipováním rostliny podpoříte její větvení postranní výhony, rostlina se hezky rozkošatí. 

Avokádo během léta častěji zalévejte, ale mezi jednotlivými zálivkami nechte zeminu v květináči klidně vyschnout. V zimě rostlina odpočívá, zálivku je vhodné výrazně omezit.

Předchozí článekDalší článek