Jak vybrat fritovací hrnec

Jen málokdo odolá hranolkům osmažených dozlatova nebo pěkně křupavému řízečku. Co si budeme povídat, na pánvi není výsledek nikdy tak dobrý, jako když smažíte ve fritovacím hrnci. Máte ale představu, jaký fritovací hrnec si koupit? Který bude nejlepší?

V současné době se na trhu setkáte s těmito typy fritéz:

  • Fritéza s topným tělesem ponořeným v oleji
  • Fritéza se skrytým topným tělesem
  • Rotační fritéza
  • Horkovzdušná fritéza

Každá z nich má jisté výhody, které mohou být právě pro vás zásadní. Pokud se chystáte koupit novou fritézu můžete uplatnit slevové kódy Klarstein.cz a ušetřit za nákup. Proto jsme pro vás připravili stručný popis jednotlivých typů fritéz, abyste měli jednodušší rozhodování.

Fritéza se skrytým topným tělesem

Tento druh fritovacího hrnce je nejběžnější. Do nerezové či teflonové nádoby naplněné olejem vkládáme drátěný koš s potravinami. Vnitřní nádoba se nedá vyjmout, protože se pod ní nachází topné těleso, což trochu zhoršuje její čištění. Výhodou ale je maximální využití vnitřního prostoru. Na trhu běžně seženete modely s objemem od 0,5 l do 4 l oleje, takže výběr přizpůsobíte velikosti vaší rodiny.

Fritéza s topným tělesem ponořeným v oleji

Jak již je z názvu patrné, u tohoto typu fritéz je topné těleso ponořené přímo v oleji. Topné těleso ohřívá přímo olej, teplý olej stoupá vzhůru, pod tělesem je chladnější. Rychlejší ohřátí oleje urychluje celkovou přípravu jídla. Výhodou tohoto typu je, že ho můžete snadno vyjmout a vnitřní nádobu snadno umýt, u většiny modelů lze nádobu fritézy umýt v myčce. 

Rotační fritéza

U tohoto typu fritézy (setkáte se i s názvem robofritéza) je výhodou až o 50 % nižší spotřeba oleje oproti výše zmíněným druhům. Nakloněný drátěný košík se uvnitř fritézy točí dokola, pokrmy stráví v oleji výrazně kratší dobu. Výsledný pokrm je příjemně křupavý a méně mastný. 

Horkovzdušná fritéza

Je úplně nejzdravějším způsobem fritování pokrmů. K přípravě svých oblíbených pochoutek potřebujete sotva jednu lžíci oleje. K přípravě jídla totiž tento typ fritézy používá horký vzduch nikoliv horký olej. Velkou výhodou horkovzdušné fritézy je nejen zdravé vaření, ale také velmi snadná údržba. Navíc vám odpadá likvidace litrů oleje. Mírnou nevýhodou je delší příprava jídla oproti běžným olejovým fritézám.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.