Komerční články

Jak uvařit gurmánskou kávu? Chce to kvalitní přístroj

Gurmánská káva

Dávno se již nepřipravuje káva jako klasický turek. I když si tento způsob přípravy kávy stále nachází své příznivce, doba pokročila a milovníci černého voňavého moku mají k dispozici jiné možnosti, jak si kávu uvařit. Které to jsou?

Kávovar, překapávač nebo moka konvička?

Žádné kavárně, která si dává záležet na vaření chutné kávy, nesmí chybět barista, jenž své práci opravdu rozumí. A pak samozřejmě také kvalitní přístroj, do jehož pořízení se nesmějí bát investovat i desítky tisíc. V domácích podmínkách není třeba být tak nároční, i když existují jedinci, kteří si drahý kávovar raději koupí. Pro vlastní potřebu bude stačit běžný kávovar, nebo překapávač. Také káva z french pressu může nabídnout zajímavou chuť a pochutnáte si i na nápoji, jež připravila moka konvička.

Kvalitní zrnková káva je základem

Jestliže chcete přístroj, který kávu i pomele, pak je třeba vybírat mezi automatickými kávovary, které se umějí dokonce i samy čistit. Příprava kávy s jejich pomocí je jednoduchá, protože vy si přijdete už k hotovému šálku černého nápoje. Na vás zůstane pouze koupit kávu z e-shopu nebo kamenné prodejny. I zde platí, že na kávě byste neměli moc šetřit a pro vás zcela zásadní údaj je datum jejího pražení. Ideální je najít si nějakou lokální pražírnu v místě vašeho bydliště.

Robusta, nebo arabica?

Gurmánská káva může pocházet z Afriky, Asie, Střední Ameriky i arabských zemí. Přitom se rozlišují dva základní druhy, a to na pěstování náročnější arabica a méně náročná robusta. Nejčastěji se káva prodává již namletá. Ale kdo chce mít opravdu chuťový zážitek, mele si kávu sám těsně před její přípravou. Proto je lepší variantou koupit kávu zrnkovou z kvalitní pražírny, která si na jejím pražení dává záležet. Správné pražené totiž dává kávě její typickou chuť.

Na trhu je velký výběr káv. Jste-li však spíše gurmáni, určitě dáte přednost zrnkové kávě z kvalitní pražírny.

Předchozí článekDalší článek