Bydlení

Jak uspořádat kuchyni

Všichni, kdo žijí v panelových domech postavených před rokem 1989 (a dosud nezrekonstruovaných) jistě chápou, jak zásadní je správné uspořádání kuchyně, aby se v ní dobře a efektivně pracovalo. Malé kuchyňky s nedostatečným pracovním prostorem to prostě neumožňují.

Správné uspořádání kuchyně spočívá v rozdělení na zóny, kde každá má svoji funkci, tedy na skladování, přípravu, vaření a výdej jídla. Pokud máte možnost zasáhnout do dispozice vaší kuchyně a podle této posloupnosti si ji zařdíte, sami poznáte, jak se vaše práce usnadní.

Kuchyňský trojúhelník

V menších kuchyních můžete toto pravidlo dodržovat, protože mezi lednicí, dřezem a sporákem se pohybujete s železnou pravidelností. Lednička a spíž patří do skladovací zóny, od ní by měl vést pracovní prostor na hrubé čištění (a tedy i odpadkový koš, jestli to prostor dovoluje). Na tuto plochu pak navazuje dřez jako druhý vrchol trojúhelníku. Pokud tedy máte kuchyňskou linku ve tvaru “L” nebo pracovní ostrůvek s varnou deskou, třetím vrcholem je právě toto varné centrum.

Vše v jedné linii

Pravda je, že od sporáku k ledničce už obvykle nejdete, není tedy úplně nutné mít kuchyň situovanou do pomyslného trojúhelníku. Mnohem efektivnější se zdá navazovat jednotlivé zóny podélně, od ledničky, přes prostor hrubého čištění, dřez, pracovní plochu na krájení k varné zóně. Poslední místo bude to, kde se jídlo servíruje na jednotlivé porce.

Skříňky s nádobím (hrnce, mísy) mějte buď pod pracovní plochou a nad ní. Ve skříňkách mezi dřezem a varnou deskou si uložte koření a dochucovadla, zde je ideální prostor i pro kuchyňské nástroje a drobné elektrické přístroje, jako je sekáček na potraviny, šlehač a podobně.

Jako profíci

Toto uspořádání se zdá mnohem logičtější a i z hygienického důvodu velmi rozumné, nemůže tak dojít ke kontaminaci vařeného jídla nečistotami z přípravy. Tento model vychází z profesionálních hotelových a restauračních kuchyní, kde je provoz mnohem složitější a návaznost jednotlivých zón o to víc promyšlenější.

Předchozí článekDalší článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *