Zahrada

Jak skladovat ovoce a zeleninu

Je jasné, že pokud ovoce a zeleninu špatně uskladníte, začne mnohem dříve podléhat zkáze. Aby vydržely čerstvé, je dobré dodržet pár obecných zásad, díky nimž vaše úroda vydrží mnohem déle.

Ještě dříve, než budete ovoce skladovat, musíte ho sklidit. A už tam se začíná rozhodovat o tom, jak dlouho vám vydrží čerstvé a nepoškozené. Proto sbírejte ovoce ze  stromu se stopkou, neházejte ho do přepravek z výšky, ale opatrně pokládejte. Zároveň ho třiďte – na uskladnění se hodí jen úplně zdravé plody, nenaklované, nenatlučené a bez skvrnek či jiných deformací.

Vhodný je sklep, ale ne ten v paneláku

Asi nejlépe se skladuje ovoce i některé druhy zeleniny ve sklepě, pokud je vzdušný, chladný a dá se větrat. U některých plodin je nutné, aby měl zároveň dostatečně vysokou vzdušnou vlhkost, aby plody nevysychaly. To se bohužel ve sklepech v panelových domech zajistit nedá, obvykle jsou suché stejně, jako ostatní prostory v domě.

Pokud žijete v paneláku, je nejlepším místem na skladování ovoce a zeleniny bedýnka vystlaná polystyrénem na balkoně. Kořenovou zeleninu zasypte pískem, tak zabráníte vysychání. Tak to dříve dělávaly všechny hospodyňky.

Vhodným místem ke skladování zeleniny i ovoce je také garáž, pokud v ní je čisto a správné podmínky.

Jak skladovat konkrétní plodiny

Každý druh ovoce i každá zelenina vyžaduje trochu jiné podmínky pro skladování. Například brambory potřebují sucho, vzduchu tmu a chlad, nejlépe kolem 2–4 °C. Jestliže namrznou, zesládnou a už jen těžko z nich připravíte dobrou bramborovou kaši. Sucho vyžaduje i cibule a česnek, ve vlhku by hnily. Kedlubny i růžičkovou kapustu můžete klidně nechat na záhoně, i když mrzne.

Jablka a hrušky skladujte při teplotě 3–6 °C, v jedné vrstvě v čistých přepravkách – lískách. Potřebují vlhčí vzduch a častou kontrolu. Pokud narazíte na kazící se kus, ihned ho odeberte. Tak vám ovoce vydrží do následujícího jara. Skladujte je mimo ostatní ovoce a zeleninu, protože v jejich blízkosti se rychleji kazí.

Předchozí článekDalší článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *