Jak pěstovat a sušit slaměnky

Ani v zimě nemusí být vaše vázy prázdné, pokud si vypěstujete květiny vhodné do suché vazby. Slaměnky jsou krásné na záhonu i usušené v kytici.

Mnoho květin, které rostou na zahradě i divoce na louce, můžete usušit a použít do půvabných dekorací. Slaměnky mají ale tu výhodu, že sušením neztrácejí ani tvar ani barvu. Také příliš neopadávají a jejich stonky bývají pevné, proto se skvěle hodí do různých vazeb, kytic nebo k výrobě stolních výzdob.

Které druhy se hodí k sušení?

Jestli chcete pěstovat slaměnky, abyste je mohli později usušit, je dobré jim věnovat samostatný záhon s lehčí, dobře propustnou půdou. Vyžadují slunné místo a pravidelnou zálivku, hlídejte si ovšem, aby nebyly přemokřené.

Pro sušení se hodí světlice barvířská, řeřicha, bér, černuchy, prorostlík nebo ostrožka stračka – ty můžete vysévat na přímo. Předpěstovat si musíte slaměnky, zaječí ocásek, smilek, pestrovku, chrpu, statici, suchokvět, kraspédie nebo šalvěj

Pro sušení se samozřejmě hodí i další rostliny, jako například levandule, mochyně i květy růží, těmi můžeme později vazbu doplnit.

Jak sklidit a sušit slaměnky

Každý den odstřihujte květy, které jsou už do dvou třetin rozvinuté. Úplně rozkvetlé květiny se pro sušení nehodí, protože se při procesu ještě víc rozevírají. Plně rozkvetlý květ při sušení vypadá jako odkvetlý a kazí celkový estetický dojem z vazby.

Rostlinám nechte co nejdelší stonky, budou se lépe sušit. Odkvetlé květy odstraňujeme, aby rostlinu nevysilovaly. Pravidelná sklizeň navíc podporuje tvorbu dalších květů.

Pro sušení si vyberte místo, kde se dobře větrá a kde je tma, ta zachová intenzitu barev. Slaměnky se suší v řidších svazcích, stonky potřebují mít dostatek vzduchu. V hustších svazcích jde sušení pomaleji a květy mohou začít plesnivět. Svazky sepněte gumičkami, protože při sušení se stonky scvrkávají a z provázku by mohly postupně vypadnout. Květiny totiž sušíme květem dolů, aby se zachoval přímý stonek.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.