Jak na vážení bez váhy

Přestože asi většina z nás má doma kuchyňskou váhu, je stále ve větší oblibě vaření a pečení podle hrnečkových receptů. Jasně, je to o hodně pohodlnější, než si před každou přípravou jídla připravovat váhu. Co ale dělat, když máme recept s přesně uvedeným množstvím a váha není po ruce nebo nefunguje?

Správné množství se dá “navážit” i bez váhy. Jednak jsou k dispozici různé odměrky (ty nejlepší odměřují gramy i mililitry), jednak je možné odměřovat různými kuchyňskými pomůckami a nádobami.

Kolik váží jeden hrnek

Jestliže máte recept psaný v gramech (ve starších receptech bývá množství uvedeno i v dekagramech – 1 dkg = 10 g) a potřebujete množství převést na hrnky, pomůže vám tento malý tahák:

Do jednoho hrnku (250 ml) se vejde

  • 170 g hrubé mouky
  • 135 g hladké mouky
  • 170 g krupice
  • 100 g ovesných vloček
  • 250 g rýže
  • 145 g máku
  • 250 g sádla, másla nebo tuku
  • 230 g oleje
  • 250 g mléka

U sypkých potravin může nastat drobná odchylka podle toho, kolik vlhkosti daná surovina má. Řádově se ale od těchto hodnot liší jen o velmi malé množství, což ve většině receptů nehraje roli.

Dovažování lžící a lžičkou

Někdy se stane, že například množství mouky nejde změřit na hrnky a ani se nedá množství odhadnout “od oka”. V takovém případě se vyplatí mít po ruce standardní polévkovou lžíci a kávovou lžičku, s nimiž se dá naměřit menší množství potravin.

Například zarovnaná polévková lžíce odměří 11 g hrubé mouky, 10 g hladké mouky, 10 g krupice, 5 g ovesných vloček, 20 g rýže,12 g cukru krupice, 12 g cukru moučky, 20 g soli, 17 g máku, 15 g sádla, másla nebo jiného tuku, 20 g majonézy nebo tvarohu, 11 g oleje, 18 g mléka, či 6 g mleté kávy.

Rovná kávová lžička obsahuje 4 g hrubé mouky, 4 g hladké mouky, 3 g krupice, 6 g cukru krupice, 3 g cukru moučky, 8 g soli, 9 g máku, 5 g sádla, másla nebo tuku, 10 g majonézy nebo tvarohu, 5 g oleje, 5 g mléka, 3 g mleté kávy nebo třeba 18 g medu.

Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.