Recepty

Jak na pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek má opravdu velmi silnou česnekovou vůni a výraznou chuť. Při jeho sběru je dobré vybírat mladé listy, ty se vždy sbírají předtím, než začne rostlina kvést.

Bohužel období, kdy je medvědí česnek v té správné kondici, je krátké. A tak pokud si rádi pochutnáváte na této bylince, pesto z medvědího česneku je ideální způsob, jak si uchovat chuť a vůni této jarní bylinky po celý rok.

Pesto z medvědího česneku a ořechů

Ingredience

  • 150 g listů medvědího česneku
  • 100 ml oleje (slunečnicový nebo olivový)
  • 100 g mandlí (loupané) nebo vlašských ořechů (neloupané)
  • 60 g parmazánu
  • sůl

Postup

Nejprve si připravíme listy medvědího česneku, které důkladně omyjeme ve studené vodě. Listy necháme okapat, nakrájíme je na menší kousky a vložíme do mixéru. Do mixéru přilijeme i olej, můžeme použít slunečnicový nebo olivový. Důležitější než typ oleje, je jeho kvalita, protože nedostatečně kvalitní olej by mohl pestu uškodit. Nakonec přidáme sůl. Pro ty, kdo se bojí odhadnout od oka, je to přibližně 15 g soli. Zapneme mixér a mixujeme, dokud ze surovin nevznikne hustá kaše.

Připravíme si oloupané mandle, nebo vlašské ořechy, a nastrouháme na jemný prach. Přidáme do mixéru k česnekové kaši a mixér ještě krátce zapneme.

Tip: Jádra vlašských ořechů se neloupají proto, že slupka obsahuje hořčiny a ty dodají pestu zajímavou chuť.

Jak uchovat pesto co nejdéle

Pesto si z mixéru přelijeme do misky. Na konec si najemno nastrouháme parmazán, který do směsi důkladně promícháme tak, aby vše bylo rovnoměrně rozptýlené.

Pesto plníme do menších sterilizovaných skleniček, nejvýš 1 cm pod okraj. Na závěr ho zakápneme kapkou oleje.Okraj skleniček otřeme čistým hadříkem a uzavřeme je víčkem.

Pesto se skladuje v chladu,ideálně tedy v lednici. Je dobré otevřenou skleničku s pestem spotřebovat co nejdříve. Neotevřená sklenice vydrží i celý rok – do příští sklizně.

Tip: Po odebrání potřebného množství pesta, vždy zbytek ve sklenici zakápneme olejem, abychom zamezili přístupu vzduchu a pesto se nekazilo.

 

Předchozí článekDalší článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *