Jak na domácí oplatky

Jestliže máte doma oplatkovač, tedy přístroj na výrobu domácích oplatek, jistě ho nechcete nechat ležet ladem. Pojďte si připravit domácí oplatky – sladké i slané.

První oplatky se pekly již v 18. století, nejznámější pak u nás jistě jsou oplatky lázeňské, kulaté dobroty se sladkým posypem mezi dvěma vrstvami. Malé neochucené oplatky (hostie) se dodnes používají při bohoslužbách, ve slovanské kultuře pak oplatky patří mezi 9 štědrovečerních jídel, která by měla být tradičně podávána. Oplatkami hostina obvykle začíná.

Připravit si domácí oplatky není těžké, ať už se chystáte na sladkou či slanou variantu, chcete upéct rovné oplatky nebo je zatočit do trubiček.

Sladké oplatky

Ingredience:

  • 1/2 l mléka
  • 20 dkg hladké mouky
  • špetka soli
  • 5 dkg cukru krystal
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1/2 vanilkového cukru
  • skořice mletá
  • 1 žloutek

Těsto připravíte podobně, jako když děláte palačinky. Do těsta můžete přidat mleté ořechy nebo kakao, skořici můžete nahradit vanilkovým cukrem. Dobře promíchané těsto nechte pár hodin odpočívat, klidně i přes noc do druhého dne. Oplatky upečete tak, že dáte lžíci těsta na oplatkovač a opatrně zavřete. Elektircký peče naráz z obou stran, pokud máte jen kovový a pečete oplatky na plotně, nezapomeňte ho obrátit a upéct i druhou stranu.

Slaná varianta oplatek

Těsto si můžete připravit například z těchto surovin:

  • 1/4l mléka
  • 25 dkg hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžíčka soli
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 12,5 dkg bryndzy
  • 1 lžička ml. kmínu

Postup je úplně stejný jako u sladkých oplatek. Koření, bylinky a sýry můžete samozřejmě obměňovat nebo si najít tu dokonalou kombinaci pro vás. Použít se dá sušený česnek, provensálské koření, parmezán, místo brynzy balkánský sýr nebo strouhaný čedar či gouda.

Oplatky úhledně zabalené mohou být také skvělým dárkem pro přátele, zvlášť kdž těsto ochutíte přesně podle jeho představ.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.