Móda & Krása, Zdraví

Jak na domácí kopřivový šampón

Pokud jste se rozhodli dopřát si zdravou přírodní kosmetiku a neutrácet za přípravky obsahující chemii, jistě vás zaujme i možnost vyrobit si doma svůj vlastní šampon z kopřiv.

Kopřivový šampon je klasika, je vhodný na mastné vlasy a při výskytu lupů. Působí proti padání vlasů, vyživuje je a zklidňuje pokožku na hlavě. Vlasy jsou po použití šamponu lesklé a zdravé.

Z čeho si domácí šampon připravíte

Na kopřivový šampon potřebujete především ty kopřivy, a to čerstvé, sušené, v zimě například i tinkturu připravenou z 1 lžíce sekaných čerstvých kopřiv vylouhovaných ve 3 lžících lihu. Po deseti dnech můžete tinkturu scedit do dobře uzavíratelné láhve, v níž ji pak uchováte měsíce.

Kromě kopřiv budete potřebovat destilovanou vodu a přírodní mýdlo, buď doma dělané nebo koupené, například olivové. Je také možné vzít na přípravu mycího roztoku jemné dětské mýdlo. Místo mýdla rozpuštěného ve vodě můžete rovněž použít dětský šampon, u toho máte jistotu, že byl dermatologicky testován a bude jistě hypoalergenní..Do šamponu můžete přidat několik kapek esenciálního oleje oblíbené vůně či pečující olej, mandlový, jojobový, koksový a podobně.

Jak postupovat

Výroba domácího šamponu není nijak složitá, stačí jen do vařící vody přidat kopřivy a necháme je 20 minut louhovat. Potom sceďte a do výluhu přidejte nastrouhané mýdlo, případně i dvacet kapek oblíbeného esenciálního oleje a čajovou lžičku oleje pečujícího. Vše důkladně promíchejte, přelijte do lahvičky a šampon máte hotový. V lednici vydrží bez jakýchkoliv konzervantů kolem 10 dnů.

Jestliže na výrobu použijete dětský šampon, postupujte stejně s přípravou výluhu z kopřiv.  Ten pak zcela vychladlý nalijete do lahvičky, dolijete vybraným šamponem, promícháte a můžete používat. Takto připravený šampon vydrží o něco déle, přesto je vhodné nepřipravovat ho příliš mnoho do zásoby, ale raději menší dávky, které dříve spotřebujete.

Předchozí článekDalší článek

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *