Jak na domácí kečup

Napadlo vás někdy udělat si domácí kečup, ale netroufli jste si? V dnešní době si lidé stále více začínají uvědomovat, že je dobré se podívat i na složení potravinových výrobků které kupují, ale nenapadne je některé základní potraviny plné konzervantů vyřadit ze svého nákupního lístku a raději si je vykouzlit doma. Proč?

Většina lidí se domnívá, že domácí zavařování je časově i cenově náročné, a že je potřeba v kuchyni vyvinout velké úsilí. Dnes si ukážeme, že nahradit kupovaný kečup domácím je opravdu skvělá a jednoduchá volba.

Ingredience

  • 2 kg rajčat
  • 250 g jablek
  • 250 g cibule
  • 150 g cukru
  • 30 g soli
  • 60 ml vody
  • 4 lžíce octu
  • 1 špetka skořice
  • 1 lžička mleté papriky
  • 5 hřebíčků
  • 4 česneky
  • 1 lžíce pepře celého
  • 1 lžička tymiánu
  • 3 ks bobkového listu
  • 1 lžíce nového koření

Postup při přípravě kečupu

Připravíme si rajčata – nejlépe masitá, protože neobsahují tolik vody, cibuli a jablka. Nejvhodnější jablka jsou ta padaná, protože obsahují větší množství pektinu, díky kterému kečup přirozeně zhoustne. Vše očistíme a nakrájíme na větší kousky. Vložíme do hrnce, podlijeme vodou, za občasného míchání vaříme do změknutí, dokud směs nezhoustne a úplně se nerozvaří. Směs vaříme na středním stupni, aby se nám zbytečně nepřipalovala, či nestříkala ven z hrnce.

Poté, co se směs dostatečně rozvaří, směs rozmixujeme a přidáme zbytek ingrediencí a dusíme půl hodiny. Pozor na dochucování směsi, po zchladnutí bude kečup měnit chuť, rozleží se. Hotovou směs propasírujeme přes cedník nebo síto a pokud není směs dostatečně hustá dusíme tak dlouho, dokud se neodpaří všechna přebytečná voda.

Kečup plníme horký rovnou do sklenic, které uzavřeme a převrátíme dnem vzhůru. Po vychladnutí umístíme do chladu.

Tip: Pokud chcete mít kečup ostřejší doporučuji přidat špetku chilli, ale pozor! Chilli se v kečupu může rozležet víc, než byste čekali.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.